Nya översvämningar slår hårt mot Bangladesh

Dhaka, 220705 (IPS) – Miljontals människor i nordöstra Bangladesh har på senare tid drabbats hårt av översvämningar. Mängder av familjer har förlorat allt de äger och tvingas nu bo på uppsamlingsplatser, samtidigt som vattenburna sjukdomar har börjat spridas.

En av de drabbade är Joynaba Akter, som tillsammans med sin man och deras tre barn tvingades ta sig till ett kriscenter i en skola provinsen Sylhet. Hon var höggravid när familjen förlorade alla sina egendomar på grund av vattenmassorna.

– Jag var precis i slutet av min graviditet och var tvungen att ta mig till centret mitt under den pågående katastrofen. Vi tog oss dit med hjälp av en båt, berättar hon.

För tio dagar sedan födde hon sin bebis, en flicka, på kriscentret. Joynaba Akter säger att hon är lycklig över den nya familjemedlemmen. Men nu oroar hon sig över hur familjen ska kunna försörja sig.

Efter förlossningen har hon känt sig sjuk, men familjen har inte haft råd att söka vård. Resultatet har blivit att Joynaba Akters bebis riskerar att få i sig för lite näring då hon har svårt att amma.

Efter en tid återvände familjen till sitt hem för att se över skadorna. Det stod då klart att vattenmassorna hade svept med sig precis allting.

– Min man ägde en motorcykeltaxi. Men även den hade spolats bort av vattnet, säger Joynaba Akter.

Familjen har nu byggt ett enkelt skydd av korrugerad plåt på den plats där de tidigare bodde. De har även byggt en enkel utomhusspis – men vet inte hur de ska få tag på mat. Från kriscentret fick de med sig lite ris, potatis och bönor.

– När nödprovianten är slut riskerar vi att drabbas av hunger, säger Joynaba Akter.

Bonden Suruj Ali, 70, är en annan av alla som drabbats så hårt av översvämningarna. Tillsammans med sin familj tog han skydd i en byggnad i närheten av hembyn när vattenmassorna drog fram. Han lyckades även få med sig familjens boskap.

Förra helgen återvände Suruj Ali till sitt hus. Byggnaden står kvar men är svårt vattenskadad och gårdsplanen är fortfarande täckt av vatten.

– Jag kunde bara se på när vattenmassorna spolade bort hela mitt lager av ris och allt foder till mina djur. Det fanns inget jag kunde göra, mer än att försöka rädda min boskap, berättar Suruj Ali.

Nu är familjen helt utblottad. All lagrad mat är borta, liksom alla husgeråd.

– Nu står jag och min familj inför en mörk framtid. Och vi har ännu inte fått någon hjälp, säger han.

De översvämningar som drabbade nordöstra Bangladesh i mitten av juni utlöstes av kraftiga skyfall som svepte in över de indiska delstaterna Assam och Meghalaya längre norrut. Många bedömare menar att klimatförändringarna ligger bakom de svåra översvämningar som nu har drabbat flera miljontals invånare i Bangladesh.

Bara i distriktet Netrakona uppges en halv miljon familjer ha drabbats av översvämningarna. Många har nu återvänt till sina hem efter att vattenmassorna börjat sjunka undan, men fortfarande uppges över 100 000 människor befinna sig på olika härbärgen.

Kritiker menar samtidigt att myndigheternas hjälpinsatser har varit långt ifrån tillräckliga, och många vet ännu inte när de ska kunna återvända till sina hem.

– Mitt hem är fortfarande vattenfyllt upp till midjehöjd, så det är helt omöjligt att återvända dit. Allt vi hade i huset har förstörts, berättar Idris Ali, som nu bor på ett kriscenter som upprättats på en skola i distriktet Sunamganj.

Även om vattenmassorna nu har börjat sjunka undan finns det fortfarande många familjer som bor på avlägsna platser i distriktet och saknar mat och rent dricksvatten.

– Många är i stort behov hjälp. Vi åker ut med förnödenheter via båtar, men insatserna är inte tillräckliga, säger AR Tareq, som är engagerad i det frivilliga biståndsarbetet i Sunamganj.

Bashir Miah, som bor i distriktet, säger att de som bor i närheten av de stora vägarna har fått hjälp. Men många som bor på mer avlägsna platser har fortfarande mycket stora behov.

Företrädare för de lokala myndigheterna menar att situationen är under kontroll och att de som har behov av nödhjälp kommer att få det.

Bangladeshs regering har avsatt resurser för att hjälpa översvämningsoffer i 14 distrikt i landet med mat och foder till deras boskap. Minst 84 personer uppges ha dött i samband med de översvämningar som drabbade landet från mitten av maj och till slutet av juni. Samtidigt har antalet fall av magsjukdomar snabbt ökat i de drabbade distrikten och flera tusentals personer uppges ha drabbats av olika vattenburna sjukdomar.

Rafiqul Islam