Tara fick börja jobba redan som fyraåring

Durban, 220518 (IPS) – Tara Banjara var bara fyra år gammal när hon var tvungen att börja arbeta i sin hemort i den indiska delstaten Rajasthan. I dag är hon engagerad i den globala kampen mot barnarbete.

Redan som mycket liten fick Tara Banjara börja arbeta med att med att städa och fylla igen hål längs ortens vägar tillsammans med sin mamma. Oavsett väder och vind fick de gå till jobbet varje dag, år efter år. På kvällarna brukade hon somna helt utmattad.

– Det var alltid brist på mat hemma hos mig. Vi kunde inte ens äta två gånger om dagen, så mina föräldrar bestämde att jag, som var äldst av syskonen, fick börja jobba. Vägarbetet var farligt och jag var hela tiden rädd för bilarna. Men då visste jag inte att barnarbete är fel, säger Tara Banjara, som i dag är 17 år gammal.

IPS möter henne i samband med den globala konferens mot barnarbete som denna vecka pågår i sydafrikanska Durbar.

Tara Banjara vara bara en av många barn i hembyn som tvingades jobba. På global nivå handlar det om många miljoner barn. Enligt de senaste beräkningarna från FN-organen ILO och Unicef handlar det om 160 miljoner minderåriga – vart tionde barn i världen. På senare år har barnarbetet dessutom ökat – särskilt inom den allra yngsta åldersgruppen.

Vid en paneldiskussion på konferensen uppmanade Tara Banjara omvärlden att stärka insatserna för att vända utvecklingen och få ett slut på barnarbetet. Detta i enlighet med de globala utvecklingsmålen.

Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, är mycket kritisk till att vi lever i en värld där så många barn fortfarande tvingas arbeta.

– Att vi inte har lyckats sätta stopp för barnarbetet måste vara en av de allra största globala skandalerna, säger hon.

Enligt Sharan Burrow är en avgörande orsak till problemen att så många föräldrar arbetar inom den informella ekonomin, som kännetecknas av bristen på rättigheter och sociala skyddsnät.

– När föräldrar inte kan försörja sig på sina informella arbeten kommer de som är i desperat behov av att få fram mat till sina familjer att vara beredda att låta sina barn arbeta, säger hon.

När Tara Banjara vara åtta år gammal såg en barnrättsaktivist till att hennes tillvaro som barnarbetare till sist fick ett slut. Och med tiden fick hon möjlighet att börja gå i skolan i stället. Men det var inte lätt, berättar hon:

– Tidigare visste jag ingenting om möjligheterna till utbildning. Mina föräldrar ville först inte att jag skulle börja i skolan, trots att aktivister talade med dem. Men jag lyckades övertala mina föräldrar genom att hungerstrejka och visa hur olycklig jag var, berättar hon.

Det ledde till att hon i dag har börjat på en högre utbildning och har förhoppningar om att kunna utbilda sig till polis.

– Att vara född in i en fattig familj ska inte behöva betyda att du också döms till ett liv som barnarbetare, slår hon fast.

Lyse Comins