Sjukvården hårt ansatt av covid-19 på Kiribati och Tonga

Canberra, 220506 (IPS) – Många önationer i Stilla havet lyckades länge stå emot coronapandemin. På senare tid har dock fallen av covid-19 snabbt ökat på Tonga och Kiribati – två av de önationer i regionen där hälsovården sedan länge varit djupt eftersatt.

Det bor runt 100 000 människor på Kiribatis atoller. Där har antalet fall av covid-19 ökat mycket snabbt sedan årsskiftet – från noll till över tre tusen konstaterade fall. Samtidigt drabbades kungadömet Tonga i början av året av ett förödande utbrott från en undervattensvulkan – och efter det har coronafallen sedan snabbt börjat öka även där.

Enligt Tongas premiärminister drabbades en stor majoritet av befolkningen av den tsunami och de stora mängder aska som spreds efter det massiva vulkanutbrottet i januari. Händelsen slog hårt mot många öbor som drabbades av hälsoproblem på grund av askan, medan andra tvingades överge sina hem på grund av tsunamin.

I februari skickade den regionala samarbetsorganisationen Pacific Community ut vårdpersonal och medicinska experter till Tonga och Kiribati, insatser som var mycket efterfrågade.

– Tonga har på kort tid drabbats av tre stora utmaningar – ett vulkanutbrott, en tsunami och många fall av covid-19, säger Sunia Soakai, som arbetar med folkhälsofrågor inom samarbetsorganisationen och befinner sig på Tonga, för IPS.

Den utskickade vårdpersonalen arbetar nu bland annat med att genomföra covidtester och att försöka begränsa virusspridningen.

Önationen Tonga, som har drygt 100 000 invånare och ligger i södra Stilla havet, lyckades länge hålla sig undan pandemin. Det första fallet av covid-19 rapporterades först i oktober förra året. Sedan dess har nu över 9 000 virusfall och 11 dödsfall rapporterats.

Sjukvården är avgiftsfri på Tonga, men för de som blir allvarligt sjuka är tillgången på vård högst begränsad, berättar Sunia Soakai.

Han säger att stödinsatserna även är inriktade på att se till att den ordinarie vården fortsätter att fungera.

Pacific Community samarbetar inom ett WHO-lett team som arbetar för att stärka sjukvården i regionen.

– Den grupp som nyligen anlände till Tonga kom i rätt tid, då det fanns stora behov av att stärka testkapaciteten i våra labb, säger chefsläkaren Ana Akau’ola vid Vaiola-sjukhuset i Tongas huvudstad Nuku’alofa till IPS.

Det internationella stödet har en avgörande betydelse för de 22 önationer som är spridda över ett enormt område i Stilla havet och befolkas av knappa tolv miljoner invånare. Många av önationerna har mycket begränsade resurser och specialiserad sjukvård är ofta bara tillgänglig i de större städerna.

Många av önationerna har för få anställda inom vården och tio av länderna satsar mindre än hälften än det globala genomsnittet per capita på vården.

Sedan i april har nu smittspridningen börjat minska i båda önationerna, men de restriktioner som införts gäller fortfarande.

Catherine Wilson