Mexiko: Nytt projekt stärker urfolkskvinnor

Uayma, Mexiko, 220428 (IPS) – Fattigdomen är utbredd i den mexikanska delstaten Yucatán – och värst är situationen för kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningen. Men tack vare ett nytt projekt har en grupp kvinnor i orten Uayma fått möjlighet att skapa sig ett bättre liv.

Genom projektet får kvinnorna i gruppen stöd för att med ekologiska metoder kunna producera mat till sina familjer, och samtidigt få fram ett överskott som de kan sälja. Dessutom har kvinnorna fått i gång ett gemensamt sparande.

– Jag är så glad över att vi har fått en inkomst och att jag nu kan stötta min familj. Andra grupper med längre erfarenhet de berättar för oss hur de har gjort, säger tvåbarnsmamman Norma Tzuc medan hon visar runt i en trädgård där hon odlar chilipeppar, rädisor och tomater.

Liksom de övriga kvinnorna i gruppen bor hon i den lilla orten Uayama på Yucatánhalvön och tillhör ursprungsbefolkningen.

Projektet drivs av den lokala organisationen Ko’ox Tani, med internationellt stöd. Det inleddes i början av året med målsättningen att under de kommande två åren stötta 250 fattiga människor i regionen, i första hand kvinnor.

Kvinnorna ingår i en av de grupper som sparar en del av sina inkomster gemensamt. Pengarna kan sedan användas för olika investeringar eller i samband med nödsituationer och genom satsningen får medlemmarna tillgång till fröer och insatsvaror, samt möjlighet att börja föda upp kycklingar.

Den nya satsningen bygger vidare på liknande projekt som tidigare har bedrivits på Yucatánhalvön där Ko’ox Tani sammanlagt har arbetat med 1 400 familjer.

– Över tid har vi sett hur de möten som hålls har bidragit till utvecklingen genom att medlemmarna får stöd av varandra, berättar projektledaren José Torre för IPS.

Fattigdomen är utbredd bland de drygt två miljoner invånarna i Yucatán – en situation som har förvärrats ytterligare i samband med pandemin. Ojämlikheten är också mycket stor – vilket i synnerhet slår mot urfolkens kvinnor som är hårt drabbade av diskriminering och bristande offentlig service.

Enligt Itza Castañeda vid forskningsorganisationen World Resources Institute, WRI, förvärrar de strukturella orättvisorna i regionen de växande problem som orsakas av klimatkrisen. Hon hävdar att problemen med bristande jämställdhet dessutom är särskilt stora i de tre delstaterna på Yucatánhalvön.

Regionen är hårt drabbad av klimatförändringarnas effekter, i form av torka och förödande stormar. Så sent som förra sommaren drabbades Uayama av den tropiska stormen Cristobal, som orsakade omfattande översvämningar.

Satsningen är även inriktad på att stärka beredskapen för orkaner och andra väderrelaterade faror.

María Petul, som ingår i projektet, säger att det gemensamma sparandet är mycket positivt, och stärker medlemmarnas framtidstro. Själv drömmer hon nu om att kunna anlägga en större odling och att kanske kunna skaffa sig en gris. Hon säger att det finns andra kvinnogrupper inom projektet som till och med har startat egna små butiker.

Emilio Godoy