Peru: Organisationer kräver slut på trakasserier av kvinnliga politiker

Lima, 220427 (IPS) – Kvinnor är klart underrepresenterade inom peruansk politik– och de som försöker bryta den manliga dominansen utsätts ofta för trakasserier. Nu har kvinnoorganisationer gått samman i en kampanj mot diskrimineringen.

– Kvinnor som blir invalda på regional eller kommunal nivå orkar bara med att sitta under en ämbetsperiod. Sen känner de att systemet har kastat ut dem, säger statsvetaren Elizabeth Herrera till IPS.

Hon är talesperson för kampanjen ”Vi är hälften”, som kräver ökad jämställdhet inom politiken – och ett slut på de trakasserier som drabbar många kvinnliga politiker. Bakom initiativet står flera kvinnoorganisationer, däribland nätverket Renama, som gått i täten kampen för kvinnors rättigheter. En kamp som sommaren 2020 ledde till instiftandet av en ny lag som föreskriver en jämnare könsfördelning inom politiken.

Elizabeth Herrera säger dock att kampen långt ifrån är över – och lyfter fram en rad problem som kvinnor som engagerar sig inom politiken tvingas hantera:

– Kvinnor erbjuds inte någon talartid, de blir baktalade, utsatta för attacker på sociala medier och det förekommer även fysiskt och sexuellt våld. Och detta leder till att kvinnorna till sist inte orkar mer, säger hon.

En granskning gjord av landets valmyndigheter visar att nästan hälften av de kvinnor som kandiderade i parlamentsvalet förra året utsattes för olika former av trakasserier. I de regionala och kommunala val som hölls två år tidigare var siffran ännu högre – nästan sju av tio kvinnor drabbades. Trakasserierna kommer från politiska motståndare, men också från partikamrater.

– De försöker få bort kvinnor med auktoritet från beslutsfattande positioner. De vill inte ha oss där. Eftersom vi inte har fått delta historiskt anser de inte att vi hör hemma där, säger Elizabeth Herrera.

Partikollegor kan ge sig på kvinnor som de ser som konkurrenter.

– Vi har sett fall där dokument har gömts undan från kvinnor och där de blir förödmjukade. Detta sker vid sidan av alla de brutala påhopp de drabbas av via nätet.

Elizabeth Herrera berättar om en kvinnlig politiker i regionen Puno som nu tvingas leva med ett fruktansvärt trauma, efter att hennes son tagit sitt liv. Kvinnan misstänker att självmordet utlöstes av de trakasserier som riktades mot henne.

Kvinnogrupper har varit drivande i införandet av särskilda kvoter för kvinnor i de val som hålls till kongressen. I samband med den nya lag som infördes för två år sedan skärpes kraven, vilket ledde till att 35 procent av platserna i parlamentet var öronmärkta för kvinnor vid det val som hölls förra året.

Nu förväntas den nya lagen även ge utslag i de lokala val som ska hållas i höst. Tidigare har de regionala och kommunala valen resulterat i att mycket få kvinnor valts in på högre befattningar. I valet för fyra år sedan gick endast en procent av posterna som borgmästare till kvinnor, medan samtliga av landets 24 guvernörsplatser gick till män.

Rocio Pereyra, 33, är en av de kvinnor som hoppas på förändringar i det kommande valet. Hon planerar att ställa upp som borgmästarkandidat i Pueblo Libre, en av de 43 kommuner som ingår i huvudstaden Limas storstadsområde. Enligt henne beror den svaga kvinnliga representationen inom politiken på flera orsaker, men de främsta är enligt henne den diskriminering och det våld som kvinnor drabbas av.

– Vi utsätts för många begränsningar. Om du utsätts för våld från din partner eller inte är självständig ekonomiskt så blir det mycket svårare för dig att hitta en plats inom politiken, säger Rocio Pereyra till IPS.

Dessutom menar hon att många män anser att kvinnor ska hålla låg profil offentligt och främst satsa på att ta hand om sina familjer. Rocio Pereyra säger att kvinnor som försöker utövar sina politiska rättigheter ofta möts av mobbning, förakt och att deras åsikter inte tas på allvar.

– Budskapet är tydligt – håll er borta från politiken, säger Rocio Pereyra.

Hon har själv bland annat blivit ifrågasatt av en lokal journalist som insinuerat att hon engagerat sig politiskt på grund av en påstådd kärleksaffär – och känt sig osynliggjord av en företrädare för det egna partiet.

– Men jag har bestämt mig för att fortsätta och tänker bevisa min politiska kapacitet, säger hon.

Den lag som kom förra året förbjuder trakasserier av kvinnor inom politiken. Kampanjledaren Elizabeth Herrera säger att det betyder att landets partier nu måste införa regelverk för att se till att överträdelser beivras.

Men Rocio Pereyra betonar samtidigt att behövs mer än nya lagar för att få bort diskrimineringen och sexismen inom det politiska livet.

– Vi ger oss inte in i politiken för att bli ett kuttersmycke eller för att bara upprepa det männen säger, utan för att driva frågor som berör oss. Genom vårt deltagande och en feministisk politik kan demokratin fördjupas och möjligheterna att skapa ett verkligt rättvist och jämställt samhälle förbättras, slår Rocio Pereyra fast.

Mariela Jara