Fattigdomen och matbristen förvärras snabbt i Afghanistan

Madrid, 220328 (IPS) – Matbristen har ökat mycket snabbt i Afghanistan – liksom fattigdomen. Hela 95 procent av befolkningen äter numera inte tillräckligt med mat. Det uppger en FN-expert i en ny rapport.

Efter ett 20 år långt krig som avslutades i augusti förra året, då de USA-ledda styrkorna lämnade över landet till talibanerna, har den humanitära krisen i Afghanistan snabbt förvärrats. Många miljontals lider nu av akut matbrist, är ekonomiskt utblottade och tvingas leva med ett sjukvårdssystem som har fallit samman. Det uppger Ramiz Alakbarov, FN:s generalsekreterares biträdande särskilda ombud för Afghanistan, i en ny rapport.

Enligt Ramiz Alakbarov har antalet människor som har akut brist på mat ökat från 14 miljoner i juli förra året till hela 23 miljoner i nuläget. Detta har i sin tur lett till att många familjer måste hoppa över måltider eller tvingas låna pengar för att kunna ställa fram åtminstone lite mat på bordet.

FN-experten uppger att hela 95 procent av befolkningen nu får i sig för lite näring, en situation som han menar är svår att föreställa sig. Afghanistan lider fortfarande av effekterna av en svår torka, samtidigt som den ekonomiska krisen i landet fortsätter.

Ramiz Alakbarov uppger att den akuta undernäringen är ett stort problem i nästan alla landets regioner och att över 3,5 miljoner barn är i behov av hjälpinsatser för att få i sig näring.

Baher Kamal