Krisen i Jemen fortsätter att förvärras enligt FN

Madrid, 220322 (IPS) – Den redan mycket allvarliga hungerkrisen i det krigsdrabbade Jemen är på väg att förvärras ytterligare. Landet riskerar att drabbas av en fullständig katastrof, varnar flera FN-organ.

För närvarande är 17,4 miljoner jemeniter i behov av matbistånd – och antalet fortsätter att stiga. Under andra halvan av detta år kan de uppgå till 19 miljoner, uppger FN-organen FAO, WFP och Unicef i samband med att en ny analys om situationen i Jemen släpptes förra veckan.

Över sju miljoner människor i landet riskerar att stå inför en akut matbrist i slutet av året, enligt FN-organen.

Den nya rapporten visar också att ett mycket stort antal små barn i Jemen lider av undernäring, däribland en halv miljon barn under fem år som lider av akut näringsbrist – ett livshotande tillstånd.

– Den nya analysen bekräftar att matbristen i Jemen är på väg att förvärras. Slutsatsen är att vi måste agera nu, säger FN:s humanitäre samordnare, David Gressly, i ett uttalande.

Det fortsatta kriget i Jemen är den främsta orsaken till den omfattande hungern. Redan nu har matpriserna i landet stigit kraftigt, men FN-organen varnar för att den ryska invasionen av Ukraina riskerar att driva upp matpriserna ytterligare.

Jemen är nästan helt beroende av importerad mat, och 30 procent av det vete som konsumeras i landet kommer från Ukraina.

Nya oroande siffror tyder på att det kan ske en snabb ökning av antalet människor som drabbas av svältliknande villkor under andra halvan av året.

– Det är en nedräkning mot en katastrof i Jemen och vi har nästan ingen tid kvar för att kunna undvika det. Om vi inte får kraftiga tillskott av resurser omedelbart så kommer resultatet bli att svält bryter ut. Men om vi agerar nu så finns det fortfarande en möjlighet att undvika en katastrof och att rädda miljontals, säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Allt fler barn går hungriga i landet, betonar Unicefs chef Catherine Russell. Många föräldrar har heller inte möjlighet att söka vård för sina barn eftersom de inte har råd med transportkostnaderna.

Baher Kamal