Planer på att lägga ut förvaltningen av FN:s pensionsfond möter protester

New York, 220321 (IPS) – FN:s ledning vill lägga ut förvaltningen av en del av världsorganisationens jättelika pensionsfond till externa aktörer. Men förslaget möter skarpa protester från FN-personalens fackförbund, CCISUA.

FN:s jättelika pensionsfond UNJSPF förvaltar sammanlagt drygt 81 miljarder dollar, som går till personalens pensioner och sociala försäkringar. Enligt den senaste beräkningen mottar 71 000 personer sina pensioner och andra utbetalningar genom fonden – och deras företrädare är noga med att fonden ska undvika riskfyllda investeringar.

Nu varnar dock CCISUA, som företräder 60 000 anställda över hela världen, för att FN:s ledning planerar att lägga ut en del av förvaltningen av fonden ”till Wall Street”.

I ett brev till ledningen varnar fackförbundets ordförande Prisca Chaoui för att förslaget riskerar att leda till att förvaltningen kommer att kännetecknas av en ”bonus-kultur” som är inriktad på kortsiktiga investeringar. Detta i stället för att fonden även i fortsättningen ska skötas ”varsamt” av experter som också är FN-anställda och därmed har mer långsiktiga intressen.

Prisca Chaoui uppger att fackförbundet inte förstår motiven bakom förändringen – och uppmanar ledningen att dra tillbaka förslaget för att se till att förvaltningen av fondens tillgångar även i framtiden ska skötas på ett tryggt sätt inom organisationen.

Samtidigt har en namninsamling mot planerna fått spridning bland nuvarande och tidigare FN-anställda. Enligt uppropet har generalsekreterare Antonio Guterres valt att gå vidare med förslaget trots kritiken.

Pedro Guazo, som är generalsekreterarens representant för pensionsfonden, bemötte förra veckan kritiken genom att hänvisa till att förslaget berör förvaltningen av en mindre del av fondens tillgångar – och bara under en begränsad tid.

Thalif Deen