Nio av tio saknar välfungerande internet i utvecklingsländer

Nairobi, 220317 (SciDev.Net/IPS) – Nio av tio invånare i ett antal låg- och medelinkomstländer saknar en internetuppkoppling som är tillräckligt bra. Konsekvenserna är mycket allvarliga, uppger författarna till en ny rapport.

I genomsnitt har knappa hälften av befolkningarna i de länder som har studerats en viss tillgång till nätet – men inte i den utsträckning som krävs för att de ska kunna använda sig av digitala tjänster som är viktiga inom sjukvård, utbildning och arbetsmarknad. Detta enligt en ny rapport från organisationen Alliance for Affordable Internet.

Rapportförfattarna har undersökt situationen i nio låg- och medelinkomstländer – Colombia, Ghana, Nigeria, Kenya, Moçambique, Sydafrika, Rwanda, Indien och Indonesien. Även om skillnaderna är stora så visar studien att problemen är utbredda i alla länderna.

Alliance for Affordable Internet arbetar för att fler människor i utvecklingsländerna ska erbjudas vad organisationen beskriver som en välfungerande tillgång på internet – i betydelsen en snabb, billig och stabil uppkoppling som gör det möjligt att utnyttja nätets alla fördelar.

– Vi kan konstatera att de som har en bra internetuppkoppling också upplever flera sociala och personliga fördelar. Det kan betyda skillnaden mellan att ha tillgång på utbildning, banktjänster och sjukvård – eller inget av detta, säger Ana Maria Rodriguez, som är en av rapportförfattarna.

Under coronapandemin har behovet av ett välutbyggt och stabilt internet blivit ännu tydligare.

I höstas kom en rapport från FN-organet ITU som visade att 2,9 miljarder människor i världen – över en tredjedel av jordens befolkning – saknar tillgång till internet.

De allra flesta bor i utvecklingsländerna, betonar Anju Mangal, vid Alliance for Affordable Internet.

– De är digitalt exkluderade på grund av flera orsaker – som fattigdom, bristande digitala kunskaper, brist på el och på grund av geografiska hinder, säger hon.

Rapportförfattarna anser att världens regeringar och internetleverantörer nu måste samarbeta för att få fart på utbyggnaden av 4G-nät i världens utvecklingsländer, en teknik som de menar är det minimum som krävs för en hygglig uppkoppling.

Världens regeringar bör också se över kostnaderna för dataanvändning, enligt organisationen.

En rapport från stiftelsen World Wide Web Foundation visar samtidigt att bristen på ett välfungerande internet är mycket kostsamt för många länder – inte minst på grund av att problemen i första hand drabbar kvinnor. Enligt studien går världens låg- och medelinkomstländer miste om mångmiljardbelopp genom en minskad BNP på grund av dessa digitala klyftor.

Alliance for Affordable Internets ordförande Sonia Jorge säger att världens länder nu måste agera:

– Det har aldrig varit tydligare att tillgången på internet är en rättighetsfråga. Det är hög tid att världens regeringar inser att om människor ska kunna utnyttja internets möjligheter att förändra liv och samhällen, så spelar också kvalitén på uppkopplingen roll.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Dann Okoth