Nytt avtal ska motverka de globala problemen med plastavfall

Nairobi, 220309 (SciDev.Net/IPS) – Världens länder ska börja förhandla om ett bindande globalt avtal för att stoppa de växande problem som plastavfallen orsakar. Det har FN:s medlemsländer kommit överens om vid ett möte i Nairobi.

Avtalet ska vara klart till 2024, enligt den resolution som FN-länderna kom överens om vid ett miljömöte som hölls i Nairobi förra veckan.

Uppgörelsen ska gälla hela plastens livscykel, från produktion till återanvändning, och målet är att fastställa nya bindande regler.

Varje år produceras närmare 300 miljoner plast i världen och varje år dumpas flera miljontals ton mer plastavfall i världshaven, konstaterar FN:s miljöprogram Unep.

FN:s biträdande generalsekreterare Amina J. Mohammed, som tidigare var miljöminister i Nigeria, beskriver uppgörelsen som ”historisk”.

– Problemen med plastavfall är för stora för att de ska kunna hanteras av enskilda länder eller aktörer, konstaterar Amina J. Mohammed.

Vid mötet beslutades att en kommitté ska få i uppdrag att utveckla ett internationellt bindande avtal som ska vara på plats innan utgången av 2024. Resolutionen slår fast att avtalet ska inriktas på att föra fram hållbara alternativ till plast och till att förbättra det internationella samarbetet mot plastavfallet.

Uneps chef Inger Andersen menar att resolutionen är den viktigaste internationella miljööverenskommelsen sedan Parisavtalet.

Enligt forskning som tidigare publicerats i tidskriften Science kan de mängder plastavfall som dumpas i haven komma att tredubblas till 2040 – och då uppgå till nästan 29 miljoner ton plast om året. Detta om inget görs för att minska den ökande produktionen och konsumtionen av plast. Andra studier har visat att mängder av marina djur drabbas hårt av plastavfallet.

Richard Munang, biträdande chef för Uneps Afrikaavdelning, säger att världen är i stort behov av ett bindande avtal för att minska plastföroreningarna.

– För första gången kommer nu alla länder att tvingas förhålla sig till ett juridiskt avtal som reglerar produktionen, återanvändningen och återvinningen av plast, säger Richard Munang.

Han betonar att detta kommer att bli särskilt betydelsefullt i Afrika, där bara runt fyra procent av plastavfallet för närvarande återvinns. Enligt Richard Munang kan en växande återvinningsindustri även skapa nya arbetstillfällen för många arbetslösa afrikanska ungdomar.

Förhandlingarna om det nya avtalet ska enligt planerna inledas innan slutet av året.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Gilbert Nakweya