Korruptionen ett gissel i stora delar av Latinamerika

Medellin, 220225 (IPS) – En lång rad länder i Latinamerika har stora problem med korruption – i vissa fall i lika hög grad som länder som nyligen härjats av krig. Det visar de senaste uppgifterna från organisationen Transparency International.

Tre fjärdedelar av de 19 granskade länderna i Latinamerika får lägre än 50 poäng i det senaste indexet från antikorruptionsorganisationen Transparency International, TI.

I rankinglistan kan länderna få mellan 0 och 100 poäng i indexvärde, och de länder som får mindre än 50 anses ha tydliga problem med korruption.

TI granskar i sin mätning bland annat hur vanligt det är med mutor och att offentliga medel förskingras, men också förekomsten av intressekonflikter och i vilken omfattning de som arbetar mot korruption erbjuds juridiskt skydd.

Bland de latinamerikanska länderna är situationen allra värst i Venezuela, som hamnar efter både Nordkorea och Afghanistan. Landet, som till stora delar har förvandlats till en maffiastat, hamnar sist i regionen för sjunde året i rad och får i årets mätning endast 14 poäng. Det är den lägsta siffran hittills.

Strax ovanför ligger Haiti och Nicaragua, som båda får 20 poäng. För Haitis del är det något bättre än tidigare, medan Nicaraguas ranking faller. Det är inte särskilt förvånande med tanke på att landets president Daniel Ortega även utnyttjar rättssamhället för att tysta sina kritiker.

Även Honduras sjunker och får 23 poäng – samma som Irak. Detta medan Guatemalas 25 poäng är lika låg som tidigare, och på samma nivå som Iran.

Den globala genomsnittspoängen ligger på 43. Endast tre länder i Latinamerika får mer än 50 poäng i rankingen – Uruguay, Chile och Costa Rica.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av sajten InsightCrime, som rapporterar om organiserad brottslighet i Latinamerika.

Gabrielle Gorder och Seth Robbins