Experter vill se större fokus på unga i kampen mot hiv

Nairobi, 220119 (IPS) – Trots stora framgångar i kampen mot hiv har aidsrelaterade sjukdomar förblivit den främsta dödsorsaken bland unga i länderna söder om Sahara. Enligt FN-programmet Unaids ligger fortfarande många afrikanska länder efter i arbetet för att besegra hiv-viruset till 2030.

Under det senaste decenniet har de afrikanska länderna lyckats minska antalet nya hiv-infektioner drastiskt och nästan halverat antalet aidsrelaterade dödsfall.

Samtidigt konstaterar FN:s program för att bekämpa hiv och aids, Unaids, att flera viktiga målsättningar ännu inte har uppnåtts.

Kenya är ett av de länder i södra Afrika där officiella siffror visar att aids är den främsta orsaken till dödsfall bland unga personer.

Aidsaktivisten Domares Owuor i Nairobi uppger att statistiken visar att närmare 2 800 personer i åldern mellan 10 och 19 år varje år avlider i aids i landet – och att 40 procent av de nya fallen av hiv drabbar personer i åldern mellan 15 och 24 år.

Damaris Owuor säger att oron är stor över att så många unga fortfarande smittas – och menar att de främsta skälen är den bristande sexualundervisningen och avsaknaden av vårdmottagningar för unga.

Nästan alla mindre barn som drabbas av hiv har blivit smittade av sina mödrar, konstaterar Elisha Arunga Odoyo, som arbetar inom landets program för att minska denna överföring.

Data från Unaids visar samtidigt att det arbete som genomförs för att minska denna överföring har gett mycket goda resultat i östra och södra Afrika. Mellan 2010 och 2018 minskade antalet nya fall av hiv-smitta bland mindre barn i regionen drastiskt.

Uppgifter från FN:s barnfond Unicef visar samtidigt att skadliga könsnormer, stigmatisering och diskriminering bidrar till den fortsatt höga smittspridningen – bland i första hand flickor och unga kvinnor.

I länderna söder om Sahara är sex av sju nyligen hiv-smittade ungdomar flickor. Men enligt Unaids är denna utsatta grupp fortfarande eftersatt i de insatser som görs.

Damaris Owuor säger att mycket mer måste göras. Hon betonar att många flickor och unga kvinnor oroar sig mer för att bli gravida än för att bli drabbade av hiv i samband med sex.

– När du är ung betraktar du hiv som något som i första hand drabbar äldre personer, säger hon.

Damaris Owuor menar att det nu krävs flera riktade satsningar mot ungdomar – för att öka kunskaperna och förbättra vården och se till att fler låter testa sig.

För att nå upp till den globala målsättningen om att få ett slut på aidsepidemin till 2030 menar Världshälsoorganisationen att det krävs att 95 procent av alla som lever med hiv känner till det – och att 95 procent av dessa får behandling till 2025.

Ny statistik visar dock att det är en bra bit kvar till den målsättningen på den afrikanska kontinenten – då 87 procent av de som lever med hiv beräknas känna till det, varav 77 procent får behandling. Endast nio afrikanska länder beräknas vara på väg att uppnå 95-procentsmålsättningarna.

Trots de stora framgångar som har uppnåtts menar Damaris Owuor att det kommer att krävas fler riktade insatser mot ungdomar om målen ska kunna nås.

Studier från Unicef visar att även om kunskaperna om hiv har förbättrats bland allmänheten så finns det fortfarande stora brister bland ungdomar – samtidigt kondomanvändningen förblivit låg.

Nicole, som egentligen heter något annat, är en av många unga kvinnor i Kenya som drabbats. Detta efter att hon som 18-åring inledde en relation med en betydligt äldre man. Efter en tid fick hon höra ett rykte om att pojkvännens tidigare hustru hade dött i aids, något som han dock förnekade.

– Han såg ut att vara frisk och jag trodde att ryktet spreds av någon som var svartsjuk, berättar Nicole.

Något år senare blev Nicole dock sjuk och var tvungen att upprepade gånger uppsöka vården. Till en början blev hon behandlad för malaria. Men med tiden stod det klart att hon var hiv-positiv.

Nicole säger att beskedet kom som en chock.

– Att se hur ens vänner lever vidare bekymmersfritt medan du själv känner dig döende inombords är fruktansvärt jobbigt. Det största problemet var att jag förlorade all framtidstro, berättar hon.

Hon har fortfarande svårt att acceptera situationen, men sedan hon gick med i en stödgrupp har livet ändå blivit bättre igen.

– Hoppet har börjat komma tillbaka, säger Nicole.

Joyce Chimbi