Fler kenyanska hushållsarbetare utnyttjas i Mellanöstern

Nairobi, 220118 (IPS) – Den höga arbetslösheten gör att mängder av kenyanska kvinnor beger sig till länderna runt Persiska viken för att arbeta i människors hem. Men för många förvandlas drömmen om en bättre framtid snabbt till en mardröm.

Bara under förra året uppges det ha kommit in över ett tusen larmsamtal från kenyanska kvinnor som arbetar i Saudiarabien. Varje år beräknas upp emot 100 000 ytterligare kenyaner bege sig till länderna runt Persiska viken för att arbeta, enligt beräkningar från Kenyas arbetsdepartementet.

En som vet vilka risker som hotar är Wanjiku Njoki, 28.  Hon reste till Saudiarabien 2018 med förhoppningen att kunna tjäna pengar – men hamnade i stället hos en familj som utsatte henne för en rad övergrepp.

– Innan jag åkte hade jag hört hemska historier, i synnerhet från Saudiarabien. Men rekryteringsagenten berättade att de bara samarbetade med arbetsgivare som hade gott rykte, berättar hon för IPS.

Väl framme erbjöds hon en betydligt mindre lön än den hon hade utlovats – och när hon ifrågasatte det blev Wanjiku Njoki misshandlad och förnekad mat av sin arbetsgivare.

Hennes år som hushållsarbetare hos familjen blev hemskt. Arbetsgivaren tog hennes pass och mobiltelefon, så hon blev helt isolerad hemma hos familjen.

– Jag fick arbeta från tidig morgon till sen kväll varje dag. Jag pratade bara när jag blev tilltalad och blev alltmer deprimerad. Men med tiden blev jag vän med trädgårdsmästaren, som i hemlighet lät mig låna hans mobil, berättar hon.

På det sättet lyckades hon få kontakt med andra landsmän som befann sig i Saudiarabien. De tipsade henne om hur hon kunde fly från familjen och se till att hon sedan blev gripen och deporterad tillbaka till hemlandet. Och 2020 kunde Wanjiku Njoki till sist återvända till sin hemby – tomhänt, men vid liv.

Arbetslösheten i Kenya är skyhög – vilket gör att många sårbara kvinnor lockas av erbjudanden om arbeten i Mellanöstern. En parlamentarisk kommitté i Kenya uppger att antalet som reser till Saudiarabien för att arbeta har ökat snabbt på senare år och nu beräknas uppgå till närmare 100 000 personer.

Samtidigt har också antalet larmsamtal och fallen av inrapporterade dödsfall till de kenyanska ambassaderna i regionen ökat.

Suzanne Karanja, som själv arbetar som rekryteringsagent i Nairobi, säger att en stor del av problemen beror på att det finns så många oseriösa företag som utan giltiga licenser förmedlar arbeten i Mellanöstern.

– Många firmor är giriga och helt ointresserade av säkerheten och tryggheten för den personal de rekryterar. Och de agerar inte om det uppstår problem utan anser att deras jobb är klart efter att de har fått sin kommission, berättar hon.

Enligt henne uppstår det ofta ett slavliknande förhållande redan från början eftersom arbetsgivarna vill ha tillbaka de pengar de anser sig ha lagt ut för personalen. Och om personen vill avsluta sin anställning innan kontraktet löpt ut kräver arbetsgivaren ersättning.

Hon menar att kenyanska myndigheter måste agera mycket hårdare mot de oseriösa agentfirmorna. Och Suzanne Karanja menar att det är märkligt att så många unga och friska kenyanska kvinnor plötsligt har dött i samband med att de rest till Mellanöstern för att arbeta.

Wanjiku Njoki är samtidigt kritisk mot den kenyanska ambassaden i Saudiarabien, eftersom den enligt henne inte erbjuder utsatta kvinnor den hjälp de är i behov av.

– Ambassaden och rekryteringsagenterna gör inget för att rädda dem. Kvinnor som spelar in vädjanden om hjälp via sina mobiltelefoner och sprider dessa till sina familjer och via sociala medier kan bara hoppas på att få hjälp av vanliga kenyaner, säger hon.

Förra våren besökte medlemmar i en kenyansk parlamentarisk kommitté regionen runt Persiska viken för att diskutera problemen. Och under förra året restes officiella krav på att det skulle införas ett tillfälligt förbud för fler kenyanska hushållsarbetare att resa till Saudiarabien – fram tills att nya regler hade presenterats.

Hittills har dock inga åtgärder införts – och de kenyanska kvinnorna har fortsatt att resa till Mellanöstern i jakten på ett bättre liv.

Joyce Chimbi