Den fortsatta pandemin slår mot FN:s arbete

New York, 220114 (IPS) – Den fortsatta pandemin och de återkommande nedstängningarna orsakar störningar inom FN:s arbete. Dessutom riskerar världsorganisationen att drabbas ekonomiskt på grund av krisens finansiella effekter.

Den långa pandemin har hittills orsakat över 5,5 miljoner dödsfall och lett till att minst 100 miljoner människor har fallit ned i fattigdom. Krisen skapar också störningar inom det delvis nedstängda FN-högkvarteret.

Nyligen betonade talespersonen för den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean att det är begripligt att vissa av de länder som har drabbats särskilt hårt ekonomiskt av pandemin nu kan ha svårt att betala in sina medlemsavgifter till FN.

– Därför är det ännu viktigare att de medlemmar som har råd att betala avgifterna också gör det fullt ut – och i tid, betonade talespersonen.

På onsdagen sade generalförsamlingens representant Paulina Kubiak att elva medlemsländer för närvarande ligger efter med sina avgifter till FN.

EU-representanten Thibault Camelli betonar hur viktigt det är att alla FN:s medlemsstater betalar sina avgifter i tid – och uppger att det finns en stor oro för hur bristen på likvida medel riskerar att slå mot världsorganisationens möjligheter att utföra sina uppdrag.

Joseph Chamie, tidigare chef för FN:s befolkningsavdelning, säger till IPS att det inte är särskilt förvånande att i synnerhet världens utvecklingsländer nu anser att de rika länderna borde höja sina anslag till FN.

– Samtidigt är det ironiskt att många medlemsländer – däribland mindre utvecklade länder – uppger att de har problem att betala sina medlemsavgifter till FN samtidigt som de inte har några problem att finansiera sina militära utgifter, säger han.

En stor majoritet av FN-personalen i New York har ända sedan pandemin började arbetat hemifrån, vilket med tiden uppges ha fått allt tydligare konsekvenser. De restriktioner som hade börjat lättas har nu dragits tillbaka i takt med att smittspridningen skjutit fart igen.

Ambassadör Boubacar Diallo från Guinea, avgående ordförande för gruppen G77, utvecklingsländernas största koalition inom FN, säger att en av konsekvenserna är att tillgången på tolkar i samband med mer informella konsultationer har minskat på grund av bristen på personal.

Thalif Deen