Välfungerande toaletter – en stor utmaning i södra Afrika

Blantyre, Malawi, 220112 (IPS) – Kvinnor som kommer till Namatapa-sjukhuset i Blantyre i Malawi för att föda barn utsätts för en svår prövning varje gång de måste besöka de undermåliga toaletterna. Situationen är långt ifrån unik – men nu är förhoppningen att en regional satsning ska leda till bättre sanitära förhållanden på offentliga platser.

Trots att toaletterna på mödravårdsavdelningen har varit i akut behov av reparationer i flera år har ingenting hänt. Höggravida kvinnor tvingas utföra sina behov i öppna hål inne på de två toaletterna, som även tjänar som badrum.

Thokozani Paulo var nyligen på avdelningen i fyra dygn i samband med att hon födde sitt första barn. Och enligt henne krävs det mod för att besöka toaletten.

– Det är ofta smutsigt och stanken är fruktansvärd, berättar hon för IPS.

Dessutom saknas det dörrar till toaletterna, så kvinnorna tvingas använda sig av tygstycken för att skyla sig i samband med besöken.

Thokozani Paulo berättar att det dessutom bara finns ett handfat där det går att tvätta händerna på hela avdelningen. Men under de dygn hon var på där fanns det ingen tvål vid handfatet.

Nyligen möttes hälsovårdsministrarna inom Södra Afrikas samarbetsorganisation, SADC, för att diskutera de stora problemen med tillgången på rent vatten och sanitära anläggningar i regionens 16 medlemsländer. Vid mötet kom ministrarna överens om en gemensam strategi som syftar till att förbättra de hygieniska förhållandena för befolkningarna.

Strategin slår fast att det finns ett behov av att integrera frågan i ländernas nationella utvecklingsplaner. Målet är att de hygieniska förhållandena ska bli bättre på bland annat regionens vårdinrättningar, skolor, arbetsplatser, fängelser och restauranger. Det handlar om att förbättra de sanitära anläggningarna, öka tillgången på rent dricksvatten och att göra det lättare för människor att sköta sin handhygien.

Behoven av en god hygien är särskilt stora på vårdcentraler och sjukhus, där risken annars är särskilt stor för att sjukdomar ska börja spridas.

Den nya strategin har utvecklats med stöd av FN:s barnfond Unicef och organisationen WaterAid i Sydafrika, vars regionala kommunikationschef Maureen Nkandu betonar att det handlar om en satsning som är inriktad både på att förändra beteenden och att öka tillgången på välfungerande toaletter.

– Men för att satsningen ska bli effektiv kommer det att krävas att alla SADC-länder lägger fram tydliga planer och satsar de finansiella resurser som krävs, säger Maureen Nkandu till IPS.

Hon berättar att man har vänt sig till flera utvecklingsorgan och lokala organisationer med målet att strategin ska få den finansiering som behövs.

I Malawi innebär satsningen även en möjlighet att stärka arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmål som är relaterade till vatten och sanitet. Det säger Maziko Matemba, som utsetts till ambassadör för folkhälsofrågor av landet hälsovårdsdepartement.

Han säger att Thokozani Paulos upplevelse vid förlossningsavdelningen inte är unik – utan att många av landets vårdinrättningar har liknande problem.

– Problemen med sanitet och hygien är allvarliga vid de flesta av våra offentliga vårdinrättningar. Människor vänder sig till vården för att få hjälp, men det förekommer att patienter och anhöriga återvänder hem med nya hälsoproblem på grund av den bristande hygienen, säger Maziko Matemba.

Han menar att vårdinrättningarna dessutom måste vara föredömen.

– Dessa inrättningar kan genom att själva hålla en hög hygienisk standard sprida kunskap om behovet av detta till människor.

Samtidigt understryker han att det stora problemet på sjukhusen ofta är den stora bristen på resurser – och att många sjukhusledningar inte prioriterar städning och hygien i om de samtidigt inte ens har råd att köpa in vissa läkemedel.

Adrian Chikumbe, talesperson för Malawis hälsovårdsdepartement, säger till IPS att en granskning som gjordes nyligen visade att nästan en tredjedel av landets vårdinrättningar saknar tillgång till rinnande vatten och att det inte finns några möjligheter att tvätta händerna vid en stor majoritet av toaletterna.

Charles Mpaka