Krav på stärkta insatser mot tuberkulos

Bulawayo, 220111 (IPS) – Det krävs mycket större investeringar om de globala insatserna för att bekämpa tuberkulos – en sjukdom som skördar närmare 4 000 liv varje dag – ska kunna lyckas. Det uppger nätverket Stop TB Partnership.

Stop TB Partnership samlar internationella experter som arbetar mot tuberkulos och administreras av FN-organet UNOPS i Geneve. Partnerskapets ordförande Lucica Ditiu säger till IPS att forskningen om tuberkulos inte är en högprioriterad fråga bland internationella biståndsgivare och investerare.

– Detta trots att tuberkulos har förblivit en allvarlig sjukdom – och att dödstalen nu har börjat öka igen för första gången på över ett decennium, säger hon.

En rapport från WHO visar att omkring 1,5 miljon människor dog i tuberkulos under 2020 – vilket innebar en ökning för första gången på tio år.

Tuberkulos är samtidigt en sjukdom som kan förebyggas och behandlas. Men då krävs det investeringar inom diagnosticering och vård.

Lucica Ditiu säger att färre har erbjudits behandling för tuberkulos under pandemin på grund av de störningar som orsakats inom vården och de restriktioner som har införts. Dessutom har färre betydligt färre nya patienter diagnosticerats under pandemin.

Lucica Ditiu menar att det nu krävs större satsningar på uppsökande verksamhet för att se till att personer som är i behov av vård också ska kunna erbjudas detta.

Uppskattningsvis 5,8 miljoner människor i världen fick under 2020 vård för sin tuberkulos – en siffra som var 21 procent lägre jämfört med föregående år. WHO beräknar samtidigt att det finns över fyra miljoner människor i världen som lider av sjukdomen utan att ha fått någon diagnos.

Enligt Stop TB Partnership riskerar hälften av alla som inte får behandling för sin tuberkulos att dö av sjukdomen.

Lucica Ditiu säger att det sedan länge har varit svårt att säkerställa den finansiering som krävs för att bekämpa tuberkulos.

– Globalt finns bara ungefär 30 procent av de resurser som skulle behövas tillgängliga, säger hon.

Stop TB Partnership uppger att de resurser som går till forskning om tuberkulos har legat kvar på samma nivå under flera år. År 2020 satsades globalt mindre än hälften av de pengar som världens länder kom överens om i samband med ett FN-toppmöte 2018.

Under 2021 var samtidigt de globala programmen för att diagnosticera och behandla tuberkulos gravt underfinansierade. Detta samtidigt som många länder slussade över resurser som var tänkta att användas mot tuberkulos för att bemöta covid-19.

Lucica Ditiu påpekar samtidigt att enorma forskningsresurser snabbt mobiliserades i samband med covid-19-pandemins utbrott.

– Det visar vilka kraftfulla gemensamma insatser som kan sättas in mot en sjukdom, säger hon.

Under pandemin har det även blivit tydligt hur utvecklingen av effektiva vaccin bidrar till att rädda liv. Samtidigt har inga nya vaccin mot den mycket gamla sjukdomen tuberkulos utvecklats. Det enda som finns är BCG – ett hela hundra år gammalt vaccin som inte är tillräckligt effektivt, i synnerhet för vuxna patienter.

– Under de senaste 40 åren har vi känt till att detta vaccin inte är särskilt effektivt för andra än nyfödda barn. Men trots det har inte mycket gjorts åt saken, konstaterar Lucica Ditiu.

Hon påpekar att detta hänger samman med den bristande finansieringen av forskningen – men uppger samtidigt att det nu finns flera lovande kandidater. Förhoppningen är att ett nytt vaccin mot tuberkulos ska vara färdigutvecklat inom fem år.

– Det tar lång tid att utveckla ett vaccin. Men covid-19 har visat att det går att arbeta mycket snabbare, och vi hoppas att dessa lärdomar ska leda fram till att ett nytt vaccin mot tuberkulos utvecklas.

Austin Aurinze Obiefuna, tillträdande vice ordförande för Stop TB Partnerships styrelse, betonar samtidigt att den avgörande faktorn för utvecklingen av nya vaccin mot covid-19 har varit alla de pengar som satsats.

– Jag anser att liknande enorma satsningar behövs för att utveckla vaccin mot tuberkulos, men det tycks inte vara aktuellt, säger Austin Aurinze Obiefuna.

Enligt Stop TB Partnership skulle det inom de kommande två åren behövas satsas motsvarande tio miljarder dollar på forskning om tuberkulos, för att täcka de senaste årens bristande globala finansiering.

Mark Harrington, ordförande för organisationen Treatment Action Group, menar att världens rika länder nu måste agera:

– De måste satsa pengar för att korrigera de globala ojämlikheterna inom hälsovården. Covid-19 har mer än någonsin tydliggjort hur viktiga satsningar på forskning och utveckling är. Nu måste de investeringar som krävs för att få ett slut på tuberkulosen till sist genomföras, säger han.

Busani Bafana