Kommentar: 2021 – året då rekordmånga journalister fängslades

New York, 210107 (IPS) – De konspirationsteorier som har fått spridning bland stora delar av allmänheten belyser vikten av pålitlig och oberoende information. Samtidigt fängslades rekordmånga journalister under förra året. Det konstaterar Gypsy Guillén Kaiser vid Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i denna kommentar.

Det gångna året präglades av osäkerhet. Pandemin, den snabbt accelererande klimatkrisen, framväxten av ny integritetshotande teknik och den auktoritära utvecklingen visar hur snabbt grundläggande förändringar kan påverka våra liv.

De konspirationsteorier som blandar samman fakta och fiktion visar på behovet av oberoende och pålitliga journalister, av den sort som ställer makthavare till svars och vars rapportering utgör en av demokratins grunder. Samtidigt drabbas just dessa journalister ofta av hänsynslösa och riktade attacker.

De senaste 40 åren har CPJ granskat situationen för pressfriheten i världen. Siffrorna från förra året talar sitt eget språk. Rekordmånga journalister – minst 293 – satt fängslade under fjolåret. Och minst 24 journalister dödades under 2021 i samband med sin yrkesutövning. Dessutom avled ytterligare 18 reportrar under oklara omständigheter, men där det inte går att slå fast att det hade med deras journalistiska arbete att göra.

CPJ arbetar tillsammans med experter, modiga reportrar och allierade offentliga företrädare för att stärka den fria och modiga journalistiken.

Under det nya året kommer vi att återuppta vår kampanj för att fängslade journalister ska friges och ett nytt nätverk kommer att lanseras för att skydda oberoende medier från de attacker som slår mot finansieringen av nyhetsorganisationer och deras kritiska bevakning.

Vi vet att det går att uppnå framgångar genom samarbete. Under förra året kunde CPJ bidra till att 101 journalister frigavs – det högsta antalet under ett år hittills.

En annan del av arbetet är inriktat mot att avslöja bakgrunden till mord på journalister och att arbeta för att rättvisa ska skipas. För att bekämpa straffriheten har vi tillsammans med våra partners lanserat en folklig tribunal med fokus på journalistmord – för att på det sättet hålla regeringar och våldsverkare ansvariga.

Under året kommer utredningar av sex så kallade kalla fall att inledas, men förhoppningen att det ska bana väg för att dessa mord ska klaras upp.

Vissa framgångar har också uppnåtts – bland annat i kampen mot den spionutrustning som utnyttjas för att bevaka bland annat journalister. I både USA och EU har exportreglerna för viss övervakningsteknik som kan användas för att bevaka bland annat journalister skärpts. Och CPJ kommer att fortsätta bekämpa att denna teknik används som ett vapen i olika delar av världen.

I samband med krisen i Afghanistan arbetade CPJ hårt för att kunna hjälpa utsatta journalister att lämna landet – i vissa fall utan att uppnå det stöd som krävdes. Samtidigt lyckades många evakueras och CPJ kommer att fortsätta att arbeta för de afghanska journalisternas säkerhet.

Och ett år som inleddes med att journalister utsattes för våldsamma attacker i samband med stormningen av Kapitoleum i Washington avslutades samtidigt med att två av de journalister som sedan länge stridit för pressfriheten – journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov – tilldelades Nobels fredspris.

I en polariserad och uppskrämd värld är behovet av den kvalitetsjournalistik som hjälper oss att ta välgrundade beslut och att välja ledare som bäst representerar våra intressen uppenbart.

*Gypsy Guillén Kaiser är kommunikationschef vid pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister.