”Våldet mot kvinnor har förvärrats under pandemin”

Lima, 211215 (IPS) – Våldet mot kvinnor har förvärrats under pandemin. Samtidigt är orättvisorna mot världens kvinnor så omfattande att förändringar bara måste komma. Det säger Gladys Acosta, ordförande för den kommitté som följer efterlevnaden av FN:s kvinnokonvention, CEDAW, i denna intervju med IPS.

I september i år hade det gått 40 år sedan FN:s konvention mot diskriminering av kvinnor trädde i kraft. Det är en juridiskt bindande uppgörelse som syftar till att säkerställa kvinnors rättigheter i de 189 länder som har undertecknat konventionen.

Gladys Acosta är en peruansk jurist och sociolog och ordförande för den grupp av oberoende experter som har till uppgift att granska efterlevnaden av konventionen. IPS träffar henne i hemlandet där hon befinner sig i några veckor, innan hon kommer att resa tillbaka till sitt kontor i Genève.

Hon är mycket kritisk till den globala utveckling som pågår just nu.

– Orättvisorna är på en nivå som bara inte kan få fortsätta, slår hon fast.

Gladys Acosta påpekar att pandemin har visat de vårdbehov människor har och hur bristen på vård förvärrar virusspridningen. Men krisen har enligt henne också satt ljuset på diskrimineringen av kvinnor – och behovet av att de mänskliga rättigheterna stärks.

– Jag tror på en ny era, och att vi lämnar en tid där koncentrationen av rikedomar har vuxit sig större än någon annan gång i historien, samtidigt som fattigdomen har börjat nå ohållbara nivåer.

Nyligen konstaterade CEDAW-kommittén att de könsbaserade morden, så kallade femicid, har ökat under pandemin – liksom våldet i nära relationer och antalet nätbaserade övergrepp.

Gladys Acosta lyfter även fram den klimatkris som hon menar är resultatet av industrialiseringen och den ekonomiska utvecklingsmodell som gällt hittills.

– Och där är det vi kvinnor som drabbas hårdast.

Detsamma gäller de många militära konflikter som pågår i världen, och som enligt henne göds av de stormakter som förser de stridande parterna med vapen.

Hon betonar samtidigt att den globala kampen för kvinnors rättigheter på senare år har blivit starkare, bredare och mer politiskt – vilket också gett resultat.

– Vissa länder har genomfört väldigt positiva satsningar på jämställdhet. Detta har skapat en starkare respekt för kvinnors rättigheter och förbättrat deras möjligheter att få utbildning och arbeten.

Gladys Acosta lyfter fram att många unga människor har börjat engagera sig i kampen för jämställdhet – genom att vara kritiska och ställa krav på ökat inflytande.

– Även om jag är mycket kritisk till den utveckling som pågår just nu så tror jag inte att den kommer att kunna fortsätta. Av det skälet menar jag att vi befinner oss i slutet av en era, som nu upplever sina dödsryckningar.

Mariela Jara