Rekordmånga journalister fängslade enligt ny rapport

New York, 211215 (IPS) – Rekordmånga journalister sitter fängslade i världen. Det uppger Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i en ny granskning.

Den första december i år satt 293 journalister fängslade i världens länder på grund av deras arbete, enligt uppgifter från CPJ. Det innebär att siffran fortsätter att stiga för sjätte året i rad, enligt pressfrihetsorganisationen.

Under året har dessutom minst 24 journalister dödats i samband med att de varit ute på uppdrag, eller som vedergällning för sitt journalistiska arbete.

CPJ:s ordförande Joel Simon konstaterar att siffrorna visar att det finns regeringar som är fast beslutna ”att kontrollera och hantera information”, och att deras metoder för att lyckas har blivit ”alltmer skamlösa”.

Rankningen åtföljs av en rapport skriven av CPJ:s redaktionschef Arlene Getz, som slår fast att flera faktorer ligger bakom en ”ökande intolerans mot oberoende journalistik” i flera av världens regioner.

I flera länder har i synnerhet auktoritära regeringar stärkt sina insatser för att tysta kritiker och avvikande röster, med försämrad pressfrihet som resultat. Tillämpningen av lagar och förordningar har lett till att allt fler journalister grips – samtidigt som myndigheterna utnyttjar regler för att hålla reportrar inspärrade under längre tid.

CPJ betonar också hur en ökad digital övervakning påverkat journalisters möjligheter att publicera sig på nätet eftersom riskerna att drabbas av censur och andra motåtgärder har ökat.

Kina toppar listan, med 50 fängslade journalister, följt av Myanmar – där situationen har förvärrats betydligt under året i samband med militärens statskupp. Enligt CPJ sitter 26 journalister nu fängslade i Myanmar. Samtidigt betonar CPJ att det verkliga antalet kan vara betydligt högre. Organisationen betonar att många journalister har tvingats lämna landet eller gått under jorden.

I Afrika söder om Sahara har Etiopien nu blivit det land som fängslar flest journalister, efter Eritrea. Nio journalister uppges nu sitta fängslade i Etiopien. Situationen har förvärrats i spåren av det inbördeskrig som har blossat upp i landet – och Etiopien har snabbt fallit i pressfrihetsrankingen under året.

CPJ:s rapport visar att de länder som går längst för att kväva pressfriheten inte har varit mottagliga för omvärldens krav på åtgärder för att stärka tryggheten för journalister. I stället har många länder börjat använda sig av ännu hårdare metoder för att stoppa den oberoende journalistiken.

Naureen Hossain