Pakistan: Ny lynchning sätter fokus på anklagelser om hädelse

Karachi, 211208 (IPS) – En man från Sri Lanka blev på fredagen lynchad av en stor folkmassa i den pakistanska industristaden Sialkot. Händelsen fördöms brett i Pakistan – samtidigt som lynchningen sätter ljuset på faran med att människor på lösa grunder kan bli anklagade för hädelse.

Efter att ha blivit anklagad för hädelse blev fabrikschefen Priyantha Kumara Diyawadanage brutalt mördad av en stor folksamling utanför sin arbetsplats. Efter mordet brändes hans kropp.

Brottet dokumenterades av mängder av mobilfilmer som sedan spreds på nätet.

Sakhawat Mughal, reporter för en lokal tv-kanal, bevittnade händelsen och uppger att minst två tusen unga män hade samlats på platsen, där de upprört mässade en slogan som brukar användas av anhängare till det extrema islamistpartiet TLP.

– Många män var beväpnade med batonger, och polisen stod och tittade på i väntan på förstärkningar. Hade det fåtal poliser som var på plats agerat hade många fler liv gått förlorade, säger Sakhawat Mughal.

Dådet har fördömts över hela Pakistan. Ordföranden för landets Nationella människorättskommission, Rabiya Javeri Agha, säger att händelsen är ett tecken på den växande extremismen i landet och kräver en snabb utredning av fallet som resulterar i att förövarna straffas.

Människorättsaktivisten Usama Khilji, ordförande för organisationen Bolo Bhi, säger att TLP har lyckats fånga upp många unga män från medelklassen som är trötta på landets traditionella partier. Han menar att extremisterna lyckas elda upp många människors känslor genom att rikta deras hat mot personer som påstås ha smädat islam.

En av alla som följde nyhetsinslagen från Sialkot var den kristne pakistaniern Mukhtiar som bor i Lahore. I samband att nyhetsinslagen rullade på tv visades även bilder på hans avlidna dotter Shama och hennes man Shahzad.

Paret lynchades av en folksamling för sju år sedan i delstaten Punjab, efter att ha anklagats för att ha bränt sidor ur en koran. Människorättsgrupper kunde senare slå fast att anklagelserna var fabricerade av en man som låg i en ekonomisk tvist med Mukhtiars svärson.

– Hennes tre barn som numera bos hos mig grät när de fick se bilderna av sina föräldrar på tv-skärmen. De två äldsta minns händelsen tydligt, berättar Mukhtiar för IPS.

Peter Jacob vid organisationen Centret för social rättvisa, säger att det inte finns något som tyder på att anklagelserna mot den mördade mannen från Sri Lanka skulle vara sanna. Och så är det nästan alltid när någon anklagas för hädelse, enligt Peter Jacob.

Statistiken visar dessutom att hädelseanklagelserna inte bara drabbar personer som tillhör landets religiösa minoriteter – utan även många muslimer. Enligt Peter Jacob, som dokumenterar siffrorna, har minst 1 890 personer anklagats för brott mot landets strikta hädelselagar från 1987 och fram till i dag.

Men aldrig har anklagelserna varit så många som förra året, enligt honom. Peter Jacob säger till IPS att minst 81 personer har blivit mördade efter att ha anklagats för hädelse från 1992 och fram till i dag, varav knappa hälften tillhörde någon av landets religiösa minoriteter.

Polisen uppger att de hittills har gripit över ett hundra personer efter lynchningen i Sialkot, varav 19 uppges ha haft ”en ledande roll” i det brutala mordet.

Men Mukhtiar betvivlar att polisutredningen kommer att leda fram till några fällande domar.

– Det kommer att komma en massa uttalanden de närmaste veckorna, men sen när allmänhetens intresse har svalnat kommer förövarna att släppas fria. Vänta och se bara, säger han.

Även Usama Khilji är tveksam till om den senaste lynchningen kommer att leda till några fällande domar, med tanke på hur det gått i samband med liknande tidigare fall.

Saroop Ijaz vid Human Rights Watchs Asienavdelning säger till IPS att händelsen i Sialkot sätter ljuset på det våld och den straffrihet som omgärdar frågan.

– Det krävs en nationell diskussion om våld och om hur religionen utnyttjas för att uppmuntra till våld. Men frågan är om regeringen är redo att skapa utrymme för en sådan diskussion, säger han.

Zofeen Ebrahim