Botswana: Övergiven frukt förvandlas till delikatesser

Bulawayo, 211129 (IPS) – När Bonolo Monthe såg hur hennes grannar kastade mängder av marulafrukter som hade fallit ned från träden fick hon idé. Nu driver hon ett företag som tillverkar prisad sylt och marmelad av frukter som annars hade kasserats.

Marulaträden växer naturligt i Botswana, liksom i stora delar av Afrika. Dess frukter är gula till färgen och har samma storlek som plommon – samt innehåller stora mängder C-vitamin.

Efter att entreprenören Bonolo Monthe kom på sin idé startade hon tillsammans med kollegan Olayemi Aganga företaget Maungo Craft 2017 – och började tillverka sylt och marmelad av frukter som annars hade förmultnat. Produkterna har nu fått flera utmärkelser och företaget har med tiden skapat många nya arbetstillfällen.

– Vi såg en möjlighet att använda de marulafrukter som vanligtvis ingen använder sig av, berättar hon för IPS.

De började dock i liten skala, genom att sälja sylt och marmelad på en lokal marknad i huvudstaden Gaborone.

Med tiden har dock verksamheten expanderat. I dag samarbetar Maungo Craft med lokala försäljare och fruktplockare – vilket uppges ha skapat nya arbetstillfällen för närmare ett tusen personer. Företaget har även inlett samarbeten med firmor som använder fruktens kärnor.

Bonolo Monthe säger att marulafrukten är fantastisk, och att den även kan användas för att producera hudvårdsprodukter. Även FN:s handelsorgan Unctad menar att den olja som kan utvinnas ur fruktens kärnor utgör en potentiell framtida marknad.

Samtidigt används i dag bara en liten del av all marulafrukt som växer i Botswana. Det är ett återkommande problem på den afrikanska kontinenten, där undernäringen är utbredd samtidigt som stora mängder mat går förlorad inom jordbruket. När det gäller tropiska frukter beräknar FN:s jordbruksorgan att närmare 40 procent av skördarna går förlorade.

Produktionschefen Olayemi Aganga menar dock att verksamheten går att utveckla ytterligare.

– Marulafrukten är underutnyttjad trots att den tidigare hade en given plats inom matsystemen. Att återinföra konsumtionen av frukter och grödor som marula är dessutom viktigt i kampen för att hantera klimatförändringarna. Dessutom smakar den liksom många andra underutnyttjade frukter utsökt, säger Olayemi Aganga.

Enligt Bonolo Monthe har företagets produkter blivit allt populärare på de lokala marknaderna. Nu har man förhoppningar om att kunna inleda en export till länder som Sydafrika och USA.

– Målet är att utveckla fler produkter av mat som inte utnyttjas fullt ut, säger Bonolo Monthe.

Busani Bafana