Pandemin förvärrar den afrikanska skolkrisen

Nairobi, 211126 (IPS) – Ett av de globala utvecklingsmålen är att alla barn ska ges möjlighet till en grundläggande skolutbildning. Redan innan coronakrisen låg många länder i södra Afrika långt efter denna målsättning – och i spåren av pandemin har de halkat efter ytterligare.

Nyligen öppnade skolorna i Kenya igen, efter att under lång tid ha varit helt eller delvis stängda på grund av pandemin. Men Sarah Kitana, lärare i Kathiani i regionen Machokos säger till IPS att skolorna har färre elever nu än tidigare, och att detta är särskilt tydligt på landsbygden.

Hon påpekar också att eleverna har svårt att hänga med i undervisningen, där skolorna försöker ta igen tid som gått förlorad. Enligt Sarah Kitana kommer det att ta lång tid innan arbetet på landets skolor börjar likna hur det var innan pandemin igen.

Detta i en region där problemen var stora redan innan coronakrisen. År 2019 rapporterade FN-organet Unesco att Afrika söder om Sahara var den region i världen där störst andel av barnen inte gick i skolan. Det gällde då över en femtedel av barnen i åldern upp till elva år, med stigande siffror upp till gymnasienivå.

Sedan kom pandemin. I somras uppgav Unicef att minst 40 procent av barnen i skolåldern i östra och södra Afrika inte gick i skolan – dels beroende på nedstängningar, dels på grund av alla andra problem som slår mot regionens skolsystem.

Josephat Kimathi vid Kenyas utbildningsdepartement befarar att ännu fler afrikanska barn inte kommer att gå i skolan i framtiden på grund av pandemins ekonomiska konsekvenser, men också på grund av de konflikter och klimatförändringar som tvingar människor att överge sina hem. Ännu svårare är situationen för barn som har en funktionsnedsättning.

Josephat Kimathi säger till IPS att problemen även är stora i Kenya, som är ett relativt stabilt land. Enligt honom finns det 1,8 miljoner kenyanska barn i åldern mellan 6 och 17 år som inte går i skolan. Han betonar att det över hela kontinenten är de fattigaste barnen som drabbas allra hårdast av pandemins effekter.

Ett av fyra barn i Afrika lever i konfliktområden. Enligt en ny studie från Rädda Barnen ligger nio av de tolv länder där riskerna är som störst för att barn ska hoppa av skolan på den afrikanska kontinenten.

Jämställdhetsexperten Grace Gakii i Nairobi säger att en sorglig effekt av coronakrisen kan bli att ännu fler flickor aldrig får möjligheten till en grundläggande utbildning – samtidigt som tidigare framgångar riskerar att rullas tillbaka.

En studie från Mo Ibrahim-stiftelsen varnar för att minst en miljon afrikanska flickor kanske aldrig kommer att återuppta sina studier efter pandemin.

Redan innan pandemin gick de afrikanska flickorna i lägre grad i skolan i jämförelse med pojkarna. Enligt Unesco fanns det innan krisen i södra Afrika nio miljoner flickor i åldern upp till elva år som inte gick i skolan, jämfört med sex miljoner pojkar.

I en stor majoritet av Afrikas länder är grundskolan numera både gratis och obligatorisk, samtidigt som medlemmarna i Afrikanska unionen har utlovat att öronmärka en stor del av sina nationella budgetar på skolsektorn. Men trots det fanns det redan innan pandemin närmare 100 miljoner barn som inte gick i skolan i Afrika söder om Sahara, enligt Unesco.

Rädda Barnen har samtidigt varnat för att de ekonomiska konsekvenserna av pandemin kommer att orsaka stora hål i de fattigaste ländernas utbildningsbudgetar.

Joyce Chimbi