Uganda: Nya fiskrätter minskar slöseriet och stärker kvinnors hälsa

Bulawayo, 211116 (IPS) – En ny metod där mat berikas med nyttiga ämnen från en vanligt förekommande typ av småfisk bidrar till att minska undernäringen bland ammande mammor i Uganda. Dessutom utnyttjas fisk som annars skulle gå förlorad, enligt initiativtagarna till satsningen.

Den nya maträtten har utvecklats av lokala forskare som ingår i projektet NutriFish och den distribueras numera bland annat på sjukhuset Mulago i Kampala. Rätten innehåller majsmjöl som har berikats med viktiga näringsämnen och protein som kommer från en liten lokal fiskart.

En portion av maträtten, som kallas posho, uppges innehålla upp till hälften av de kalorier, vitaminer och andra viktiga ämnen som en ammande mamma dagligen har behov av.

Posho har utvecklats för att bemöta de omfattande problemen med undernäring i Uganda, i synnerhet bland kvinnor i fertil ålder och bland små barn.

En undersökning som gjordes i Uganda för några år sedan visade att nästan en tredjedel av barnen under fem år hämmas i utvecklingen på grund av näringsbrist. En lika stor andel av kvinnorna i fertil ålder lider av anemi. De har därför ett stort behov av mat som är rik på bland annat järn, zink och kalcium – som finns i fisk.

Posho tillverkas med små inhemska sötvattensfiskar som lokalt går under namnet ”mukene” och annars sällan används som matfisk – trots att den innehåller många nyttiga ämnen.

Dorothy Nakimbugwe vid NutriFish berättar att man även har börjat utveckla andra maträtter som berikas med underutnyttjade fiskarter och som skulle kunna stärka befolkningens hälsa.

– Ammande mammor har fått tycka till om den fiskberikade majsrätten. Målet är att stärka deras förmåga att producera bröstmjölk till sina barn, berättar hon för IPS.

I projektet ingår även en satsning för att minska slöseriet i samband med fisket, bland annat genom en bättre hantering av fiskfångster med hjälp av att särskilda tält som värms upp av solen för att snabbare kunna torka fisken.

NutriFish drivs i ett samarbete mellan forskningsinstitutioner från Australien och Kanada med målsättningen att öka utnyttjandet av små fiskarter i Afrika – och att minska de stora mängder fisk som går förlorade.

Forskare i Uganda beräknar att upp emot 40 procent av den småfisk som fångas i landet aldrig konsumeras på grund av bristande möjligheter att lagra och processa fisken.

Jackson Efitre, expert på fiske och verksam vid Makerere-universitet och inom NutriFish, säger att dessa förluster både slår mot bestånden och landets småfiskare.

Befolkningen i Uganda äter enligt honom betydligt mindre fisk än vad de borde. Enligt Jackson Efitre beror detta bland annat på att förekomsten av många större fiskarter har minskat – och de omfattande förlusterna i samband med fångst.

Busani Bafana