Experter manar till fler satsningar på naturbaserade lösningar

Glasgow, 211110 (IPS) – Världens länder måste kraftigt utöka satsningarna på åtgärder som utgår från naturens förmågor. Det är budskapet från experter vid det pågående klimattoppmötet i Glasgow.

Naturbaserade lösningar kan enligt experter få en mycket viktig roll i kampen mot klimatförändringar, förstörelsen av jordbruksmarker och förlusterna av biologisk mångfald.

Vid ett högnivåmöte inom COP26 lyfte deltagarna även fram att åtgärder som bygger på naturens förmågor kan bidra till att öka motståndskraften på lokal nivå.

Det handlar om insatser för att skydda och på ett hållbart sätt förvalta ekosystem – däribland hav och skogar, men också om att skapa ett mer hållbart jordbruk.

Australien är ett av de länder som förordar fler satsningar på de naturbaserade lösningar som enligt landets premiärminister Scott Morrison utgör en viktig del i landets målsättningar om att uppnå nollutsläpp.

Namibias miljöminister Pohamba Penomwenyo Shifeta lyfte vid mötet fram de satsningar som drivs i landet för att med hjälp av naturen skydda åkermarker och stärka den biologiska mångfalden.

– Genom dessa projekt har vi samlat på oss kunskaper och erfarenheter som kan användas för att byggas ut och öka motståndskraften och ekosystemen på lokal nivå, sade han.

Naturbaserade lösningar kan exempelvis vara satsningar på att restaurera gamla våtmarker för att öka tillgången på vatten, eller skydd av mangroveskogar.

Mötesdeltagarna betonade också att naturbaserade lösningar ofta är kostnadseffektiva – vilket är särskilt viktigt i en tid då många länder eftersträvar en grönare ekonomisk återuppbyggnad i spåren av coronakrisen.

Samtidigt krävs det att världens länder kraftigt utökar finansieringen av dessa lösningar. I en färsk FN-rapport konstateras att de investeringar som görs i dag minst skulle behöva tredubblas.

Experter på klimatfinansiering betonar samtidigt att det handlar om investeringar som för många länder skulle innebära att befolkningarnas tillgång på både mat och vatten skulle förbättras – och därmed även driva på ländernas sociala och ekonomiska utveckling.

Joyce Chimbi