Organisationer kräver att återfå tillträde till FN:s högkvarter

New York, 211109 (IPS) – Företrädare för ickestatliga organisationer har under pandemin inte haft tillträde till FN-huset i New York. Och reglerna fortsätter att gälla – trots att restriktionerna i högkvarteret nu har börjat lättas. Samtidigt växer kritiken från de utestängda organisationerna.

Louis Charbonneau, chef för Human Rights Watchs FN-avdelning, säger att det är dags för generalsekreterare Antonio Guterres att leva upp till sina uttalanden om hur viktiga organisationerna är för världsorganisationens arbete.

– Detta genom att släppa in ackrediterade ickestatliga organisationer igen. De utgör den enda ackrediterade kategorin som fortfarande nekas tillträde till FN-högkvarteret, säger han till IPS.

Enligt Louis Charbonneau finns det vissa länder som är mycket nöjda med den nuvarande situationen, där grupper som kritiskt belyser frågor som berör mänskliga och humanitära rättigheter inte har tillträde till högkvarteret.

– Dessa länder skulle nog vilja att förbudet fortsätter för alltid, säger han.

Louis Charbonneau uppger att ett stort antal andra FN-länder samtidigt ställer sig bakom kraven på att FN-chefen agerar för att organisationernas företrädare ska återfå rätten att verka inne i högkvarteret.

Från och med nästa vecka kommer de flesta FN-anställda, som under pandemin främst har jobbat hemifrån, att börja återgå till sina arbetsplatser. I samband med nedstängningen har inte några tillträdesförbud för diplomater införts, och en mindre del av FN-personalen har hela tiden varit kvar på sina arbetsplatser. Däremot har representanter för ickestatliga organisationer nekats tillträde under hela pandemin.

Nu växer dock kritiken från många organisationer, varav en del samarbetar med FN för att nå ut med humanitära insatser i konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Jemen, Syrien, Libyen, Sudan och Etiopien.

Sherine Tadros vid Amnesty International säger att det är positivt att Antonio Guterres ofta lyfter fram hur viktiga det civila samhällets organisationer är.

– Men det gör det också ännu svårare att förstå hur han kan tillåta en situation där vi är portade från FN-högkvarteret. Vi uppmanar honom att snabbt åtgärda detta, så att vi kan återgå till vårt arbete med att försvara de mänskliga rättigheterna, säger hon till IPS.

Samtidigt menar James Paul, som tidigare var chef för den FN-granskande organisationen Global Policy Forum, att kritiken mot hur FN-ledningen behandlar ickestatliga organisationer inte är ny.

Han säger till IPS att FN under flera års tid har skärpt restriktionerna mot dessa organisationer, i synnerhet när det gäller ackrediteringar till FN-högkvarteret i New York. Enligt James Paul har detta skett samtidigt som generalsekreteraren återkommande talat om vilka ”oumbärliga partners” dessa organisationer är för FN.

Han menar att det inte kommer som någon överraskning att organisationerna förblivit utestängda samtidigt som restriktionerna har lättats för medlemmar av delegationer, journalister och andra grupper.

James Paul säger att många journalister, stora delegationer från olika länder och ett stort antal FN-medarbetare var på plats i samband med att generalförsamlingen öppnade i september. Detta samtidigt som inga organisationer hade tillträde.

Kritiker påpekar att det ännu inte har kommit några uttalanden från FN om när tillträdesreglerna för organisationer kommer att ändras.

Över hela världen finns det i dag tusentals ickestatliga statliga organisationer som på olika sätt har kopplingar till FN.

Andreas Bummel, ordförande för organisationen Democracy Without Borders, menar att det civila samhällets representanter måste erbjudas samma tillgång till FN-högkvarteret och de möten som hålls där som alla andra viktiga aktörer.

– Jag kan inte minnas något tidigare tillfälle där organisationerna har varit utestängda så länge medan andra inte har varit det. Generalsekreteraren har låtit detta pågå för länge och måste nu agera, säger Andreas Bummel till IPS.

Nyligen skrev Amnestys generalsekreterare Agnes Callamard och Human Rights Watchs chef Kenneth Roth ett brev till FN-chefen med hård kritik mot den rådande situationen.

I ett uttalande från FN:s kabinettschef Maria Luiza Ribeiro Viotti betonas hur viktigt civilsamhällets engagemang är för världsorganisationens arbete på ”alla nivåer”, inklusive i samband med högnivåmöten.

Samtidigt betonar hon att det förbättrade smittoläget i New York gör att FN nu har inlett en återgång mot mer ordinarie arbetsförhållanden. Men enligt Maria Luiza Ribeiro Viotti kommer övergången att ske gradvis, och i nästa steg ska FN-högkvarteret enligt planerna kunna öppnas upp ännu mer.

Thalif Deen