Södra Afrikas länder ställer krav inför klimatmötet

Johannesburg, 211029 (IPS) – Länderna i södra Afrika står bara bakom en bråkdel av de globala koldioxidutsläppen – men drabbas redan mycket hårt av dess konsekvenser. Inför klimatmötet COP26 kräver regionens företrädare att de rika länderna tar krafttag mot utsläppen – och bidrar med de pengar som krävs för anpassningsåtgärder.

Länderna inom den sydafrikanska samarbetsorganisationen SADC är överens om att världens rika länder måste öka den finansiering som krävs för att länderna ska kunna leva upp till sina klimatmålsättningar. Alla länder inom SADC har undertecknat Parisavtalet.

De afrikanska länderna betonar att regionen redan drabbas mycket hårt av klimatförändringarnas konsekvenser, trots att kontinenten bara beräknas stå bakom runt fyra procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Beräkningar visar att de afrikanska länderna har behov av motsvarande närmare 750 miljarder dollar för klimatanpassningsåtgärder fram till 2030. Alla länder i södra Afrika har tagit fram egna klimatplaner, samt beräkningar på hur mycket det kommer att kosta att leva upp till dessa.

Världens rika länder har utlovat att bidra med motsvarande 100 miljarder dollar om året för att hjälpa utvecklingsländerna att hantera klimatkrisen, främst genom FN:s gröna klimatfond

Inför COP 26, som inleds i Glasgow på söndag, har dock finansieringen av den gröna klimatfonden ifrågasatts.

– De afrikanska länderna vill ha ett nytt system som gör det möjligt att spåra finansieringen från de rika länder som inte lever upp till målsättningen, säger Tanguy Gahouma, ordförande för den afrikanska förhandlingsgruppen vid klimatmötet.

Enligt OECD:s beräkningar saknas det fortfarande pengar i den gröna fonden, och Tanguy Gahouma menar att det krävs en tydligare redovisning om hur mycket de rika länderna bidrar med – och vart pengarna går.

– De uppger att de har fått in runt 70 procent av målsättningen, men det är inget vi har märkt, säger Tanguy Gahouma.

Han betonar vikten av att målsättningen på 100 miljarder dollar om året också uppnås.

– Afrika är en av världens mest sårbara regioner och vi har ingen tid att förlora.

Samtidigt har Danmarks biståndsminister Flemming Møller Mortensen varnat för att endast en fjärdedel av den internationella klimatfinansieringen är inriktad på anpassningsåtgärder.

Klimatexperten Bruce Hewitson, professor vid Kapstadens universitet, betonar att Afrika är den kontinent som drabbas hårdast av klimatförändringarna – och har behov av stöd för de anpassningsåtgärder som måste göras. Samtidigt menar han att länderna måste ta sig an utmaningarna, även med begränsade resurser.

Han säger att kontinentens företrädare inte bör komma till klimatmötet med inställningen att de bara ska tigga pengar – eftersom det kan leda till att de tvingas låta de rika länderna diktera villkoren. Bruce Hewitson menar att regionen även måste stärka den regionala kapacitet som krävs för att kunna ta rätt beslut gällande klimatförändringarna.

– Afrika måste leda utformningen av afrikanska lösningar, säger han till IPS.

SADC har 15 medlemsländer och Sydafrika är det land som har störst utsläpp av växthusgaser. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sade nyligen att landet planerar att agera för att minska dessa utsläpp och inleda en satsning bort från fossila bränslen. Samtidigt är Sydafrika regionens ekonomiska nav och ett land med stora kolfyndigheter och en omfattande gruvverksamhet.

Kevin Humphrey