Nya rekordhalter av växthusgaser

Dominica, 211028 (IPS) – Trots pandemins hämmande effekter på världsekonomi fortsätter halterna av växthusgaser i atmosfären att stiga. Det framgår i en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen, WMO, som publiceras bara några dagar innan FN:s stora klimatmöte.

Trots att coronapandemin ledde till att stora delar av världsekonomin stängdes ned och resandet minskade var koncentrationerna av växthusgaser rekordstora under 2020, enligt WMO.

FN-organet slår i sin nya studie fast att halten av koldioxid under förra året låg på 149 procent jämfört med förindustriella nivåer och att det främst är koldioxiden i atmosfären som har ökat under de senaste 30 åren.

Enligt rapporten blir närmare hälften av den koldioxid som släpps ut på grund av mänskliga aktiviteter kvar i atmosfären – medan den andra halvan lagras av hav och landbaserade ekosystem. Samtidigt varnar rapportförfattarna för att dessa kolsänkor riskerar att försvagas i framtiden – vilket skulle innebära försämrade möjligheter att begränsa temperaturökningen.

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas menar att studien har ett tydligt budskap till klimatförhandlarna vid FN:s klimattoppmöte COP26, som inleds i Glasgow på söndag.

– Vi måste agera mot utsläppen under detta årtionde. Vi kan inte vänta om vi ska kunna leva upp till Parisavtalets målsättningar, konstaterar Petteri Taalas i ett uttalande.

Enligt chefen för WMO:s forskningsavdelning, Oksana Tarasova, måste världens länder nu se till att deras åtaganden också resulterar i handling.

– Vi kommer inte runt det – vi måste minska utsläppen så snabbt som möjligt, säger hon.

Samtidigt visar andra nya uppgifter från FN att de nationella klimatmål som världens länder antagit i syfte att minska utsläppen av växthusgaser är långt ifrån tillräckliga för att bemöta klimatkrisen.

Patricia Espinosa, ordförande för FN:s klimatpanel, konstaterar att världens länder måste fördubbla sina insatser om Parisavtalets målsättningar ska kunna hållas.

– Överskridna temperaturmål kommer att orsaka en destabiliserad värld och ändlöst lidande – i synnerhet för de som bär minst ansvar för utsläppen av växthusgaser i atmosfären, säger Patricia Espinosa i ett uttalande.

Även WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas är tydlig med vad som krävs:

– Med den nuvarande ökningstakten i koncentrationerna av växthusgaser kommer vi att uppleva en temperaturhöjning i slutet av detta århundrade som ligger långt över Parisavtalets mål om 1,5-2 grader över förindustriella nivåer. Vi ligger helt ur spår, säger han.

Alison Kentish