Elektronisk övervakning sprider sig över världen

New York, 211026 (IPS) – I flera afrikanska länder massövervakas medborgarna av myndigheterna – och lagarna ger inte befolkningarna det skydd de behöver. Det framgår i en ny rapport. 

Enligt en artikel som nyligen publicerades i New York Times inledde polisen i New York en omfattande övervakning av medborgarna efter terrordåden mot staden 2001. Och denna övervakning har sedan dess bara fortsatt och utvecklats. Det handlar bland annat om teknik för ansiktsigenkänning, automatisk avläsning av registreringsskyltar, mobila enheter som kan se vad som döljs bakom bildörrar, samt om drönare som bevakar demonstrationer och protester.

Att myndigheter bedriver en omfattande elektronisk övervakning av sina medborgare är något som tycks bli allt vanligare över hela världen.

Förra veckan publicerade organisationen African Digital Rights Network en ny rapport som slår fast att myndigheterna i sex afrikanska länder –  Egypten, Kenya, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Sudan – bedriver massövervakning av sina befolkningar.

Rapporten beskrivs som den första omfattande granskningen av hur lagstiftningarna kring övervakning ser ut i Afrikas länder. Enligt rapportförfattarna har myndigheterna i flera av regionens länder utökat övervakningen och inhämtningen av personliga uppgifter under pandemin.

African Digital Rights Network består av forskare och medborgarrättsaktivister från tolv länder på kontinenten och har bildats av den brittiska forskningsinstitutionen Institute of Development Studies, IDS.

Tony Roberts vid IDS, som varit med och tagit fram den nya rapporten, betonar att stater måste bedriva en viss övervakning, bland annat för att förhindra terrordåd.

– Men den måste också ta hänsyn till mänskliga rättigheter och rätten att övervaka måste begränsas så att den bara används vid misstankar om mycket allvarliga brott, säger han till IPS.

Tony Roberts lyfter fram hur viktigt det är att medborgarna känner till sina rättigheter – och är införstådda med den bevakning som myndigheterna kan bedriva.

– Civilsamhället måste också ha den kapacitet som krävs för att kunna granska övervakningsmetoderna och avkräva att myndigheterna följer gällande lagar.

Enligt Tony Roberts utnyttjar även myndigheter i många länder i Västeuropa i allt högre grad de möjligheter att bedriva elektronisk övervakning som möjliggjorts av den tekniska utvecklingen. Han betonar att det både har blivit lättare och billigare att bevaka medborgarna.

– Sökningar på internet och av mobil kommunikation bedrivs nu automatisk med hjälp av artificiell intelligens och algoritmer, säger han.

Han påpekar att skandalen med analysföretaget Cambridge Analytics visade hur sociala medier kan utnyttjas för att samla in information – och att fallet med Edward Snowden avslöjade hur regeringar systematiskt övervakar sina medborgare.

Enligt den nya rapporten är Egypten och Sudan de två länder där skyddet för medborgarnas rättigheter är som sämst i Afrika. Det beror på en kombination av bristande lagstiftning, ett svagt civilsamhälle och att ländernas regeringar har utökat bevakningen.

Rapportförfattarna menar att lagstiftningarna är för svaga i många länder, samtidigt som myndigheterna i flera länder kontrollerar uppgifter som egentligen inte är tillåtna.

Tony Roberts betonar att den utökade övervakningen innebär att människors rättigheter hotas – i synnerhet rätten till ett skyddat privatliv.

Thalif Deen