Miljardstöd utlovas till Afghanistan

New York, 210928 (IPS) – Vid en givarkonferens i Genève nyligen utlovades ett internationellt humanitärt stöd på motsvarande 1,2 miljarder dollar till Afghanistan. 

I samband med givarkonferensen sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att elva miljoner afghaner är i akut behov av mat. Samtidigt konstaterade han att Afghanistan stod inför en av världens mest akuta kriser redan innan den osäkra situation som uppkommit efter talibanernas maktövertagande.

– Afghanistans befolkning är i behov av en livlina. Efter decennier av krig, lidande och osäkerhet står de nu inför sin kanske allra svåraste tid – och då måste det internationella samfundet ställa upp, sade generalsekreteraren.

Med anledning av att hjälpbehoven i landet snabbt ökar – och att det finns frågor kring hur de humanitära insatserna ska kunna nå ut till de behövande – sade Antonio Guterres att landets nya ledning har utlovat att samarbeta för att se till att hjälpen når ut till den nödställda befolkningen.

Generalsekreteraren betonade samtidigt att all humanitär FN-personal måste få möjlighet att utföra sina insatser under trygga förhållanden.

På måndagen meddelade dock FN:s talesperson Stephane Dujarric att endast 131 miljoner dollar av de utlovade pengarna hittills har betalats ut. Det motsvarar bara drygt en femtedel av de över 600 miljoner dollar som enligt FN krävs för hjälpinsatser bara fram till årsskiftet.

– Vi är väldigt nöjda med det utlovade stödet, men kommer att bli ännu mer nöjda när pengarna har betalats ut, sade Stephane Dujarric.

Thalif Deen