Satellitbilder ska stärka klimatberedskapen för små önationer

Sydney, 210927 (IPS) – Små önationer drabbas särskilt hårt av klimatkrisen – samtidigt som de har svårt att få fram de resurser som krävs för att stärka sin beredskap. Men nu pågår ett projekt där satellitbilder ska hjälpa Fiji, Salomonöarna och Vanuatu att stå bättre rustade inför framtida katastrofer.

Med stöd från Storbritanniens rymdprogram ska önationerna genom satsningen förbättra sina möjligheter att kunna stärka katastrofberedskapen. Men målet är också att länderna ska få tillgång till fakta som förbättrar deras möjligheter att få tillgång till internationell klimatfinansiering.

Programmet CommonSensing drivs genom FN:s satellitprogram Unosat och ett antal partners, däribland Samväldets sekretariat – som leder arbetet för en stärkt klimatfinansiering.

UnniKrishnan Nair, chef för Samväldets avdelning för klimatförändringar, berättar att syftet är att genom användningen av satelliter få fram underlag som kan användas i samband med att länderna ansöker om pengar för klimatanpassningar. Det kan handla om problem med avskogning, stigande havsnivåer, översvämningar, utsatta kustområden och risker för matbrist.

– Inom CommonSensing används data från satelliter till att granska klimatrelaterade förändringar över tid. Dessa konkreta uppgifter visar hur klimatförändringar drabbar utsatta befolkningar och vilka åtgärder som behövs för att stärka deras motståndskraft. Och det ökar möjligheterna att kunna säkra finansieringen, säger UnniKrishnan Nair till IPS.

Klimatförändringarna slår särskilt hårt mot världens fattiga och små önationer, så kallade Sids. Men trots detta gick endast tre procent av den internationella klimatfinansieringen till dessa utsatta länder mellan 2017 och 2018, enligt en rapport från Oxfam.

Samtidigt har Fijis regering i samarbete med Världsbanken räknat ut att bara den nationen skulle behöva motsvarande 4,5 miljarder dollar för klimatanpassningsåtgärder under de kommande tio åren.

Katherine Cooke arbetar för Fijis regering för att stärka den internationella finansieringen. Hon säger till IPS att man redan har börjat använda sig av data från CommonSensing i ansökningsarbetet.

Satellittekniken är även inriktad på att förbättra ländernas katastrofberedskap. Experten Leba Gaunavinaka, som arbetar för FN:s satellitprogram i Fiji, säger till IPS att man nu bland annat kan bidra med satellitbilder som i sin tur kan användas av myndigheterna i samband med katastrofer. Det kan även handla om nya möjligheter att följa en cyklons rörelser och därmed tidigt kunna identifiera befolkningar som bor i riskzonen.

Neena Bhandari