Hård debatt om utökat skydd av naturområden

Marseille, 210917 (IPS) – En målsättning om att utlysa 30 procent av världens havs- och markområden som skyddade till 2030 blev föremål för hård debatt i samband med en global naturvårdskongress som nyligen avslutades i Marseille. Företrädare för ursprungsbefolkningar är kritiska till målet – som de befarar kommer att drabba dem.

Kritiska företrädare för ursprungsbefolkningar menar att omvärldens arbete för att skydda naturen i högre grad måste ta hänsyn till deras rättigheter till marker, kuster och naturresurser. Vissa aktivister anser att satsningar på skyddade områden går att jämställa med en ny form av kolonialism.

Samtidigt har FN konstaterat att världens biologiska mångfald går förlorad i allt snabbare takt medan det internationella samfundet inte har levt upp till sina löften om att skydda vilda djur och växter.

I april ska världens ledare samlas i Kunming i Kina för en FN-konferens där målet är att enas om en ambitiös handlingsplan för att vända utvecklingen. Debatten om den så kallade 30×30-målsättningen förväntas fortsätta i samband med det mötet. Inför konferensen har ett förslag på ramverk tagits fram, där målet är att utöka de skyddade områdena i världen.

Förra veckan avslutades Internationella naturvårdsunionens, IUCN:s, kongress i Marseille med ett gemensamt uttalande som slår fast hur viktiga världens urfolk är för skyddet av den biologiska mångfalden och världens ekosystem.

Vid kongressen uppmanades även det internationella samfundet att verka för att minst 30 procent av världens markområden ska vara skyddade till 2030 – samtidigt som kongressen underströk att detta måste genomföras i enlighet med FN:s deklaration om urfolkens rättigheter.

Organisationer som företräder ursprungsbefolkningar menar dock att deras kollektiva rättigheter till sina marker och naturresurser måste respekteras. Vid ett sidomöte som samlade urfolksaktivister från hela världen slog deltagarna fast att det behövs starkare åtgärder för att säkerställa dessa rättigheter.

Vissa aktivister är mycket hårda i sin kritik. Sophie Grig vid den London-baserade organisationen Survival International säger till IPS att 30×30-målsättningen är att jämställa med ett gigantiskt markrofferi.

Tillsammans med andra organisationer anordnade Survival International en egen kongress i samband med IUCN-mötet där aktivisterna uppmanade till ett ”avkolonialiserat” bevarandearbete.

Studier har visat att världens ursprungsbefolkningar har en mycket viktig roll i arbetet för att bevara den ekologiska mångfalden – eftersom en stor del av världens viktigaste naturområden ligger på deras marker.

Ursprungsbefolkningar menar att det juridiska erkännandet av deras traditionella marker är en nyckelfråga i arbetet för att skydda den biologiska mångfalden.

Vid mötet betonade förespråkare för urfolken att hela det globala samfundet – stater, näringsliv, organisationer och forskare – i högre grad måste samverka mer med lokalbefolkningar. Även IUCN:s generalsekreterare Bruno Oberle betonade hur viktigt detta samarbete är:

– Våra globala mål om att skydda jorden och den biologiska mångfalden kommer inte att kunna uppnås utan urfolkens stöd, partnerskap och ledarskap, sade Bruno Oberle.

Manipadma Jena