Kommentar: Sydkoreas feminister är på frammarsch – trots hårda motattacker

Seoul, 210913 (IPS) – En växande feministisk rörelse har börjat göra stora avtryck i det ojämställda Sydkorea. Och trots hårda motreaktioner från vissa män vägrar den starka kvinnorörelsen att ge efter, skriver journalisten Hawon Jung i denna kommentar.

Vid sommarens OS i Tokyo vann den sydkoreanska bågskytten An San två guld inom loppet av två dagar. Men reaktionerna på 20-åringens framgångar var blandade i hemlandet. Vissa män var så arga på henne att de krävde att hon skulle lämna tillbaka sina medaljer. Orsaken? Att hon var korthårig – vilket de ansåg bevisade att hon var en ”manshatande” feminist.

Reaktionerna kan låta surrealistiska, men attackerna på An San ska snarare ses som en påminnelse om de rådande könsnormerna i det ekonomiskt framstående, men också djupt sexistiska, sydkoreanska samhället. Sydkorea är ett land där det finns ett mycket starkt tryck på flickor och kvinnor att vara ”feminina”.

Skandalen kan också ses som ett nytt kapitel i de eskalerande konflikterna mellan landets växande feministiska rörelse – och de antifeminister som gör vad de kan för att hindra deras framfart.

Sydkorea är världens tionde största ekonomi och den globalt största tillverkaren av mobiltelefoner. Landets popstjärnor, som BTS, har dessutom följare över hela världen. Men vid sidan av dessa framgångar har de djupt liggande patriarkala värderingarna och könsdiskrimineringen levt vidare.

I Världsekonomiskt forums rankning över jämlikheten i världens länder hamnar Sydkorea på plats 102. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är de största bland OECD:s medlemsländer. Sydkorea har dessutom återkommande i tidskriften Economists rankningar utsetts till ett av de värsta länderna att vara kvinna i. Och i landets parlament är bara 19 procent av ledamöterna kvinnor, vilket nästan är på samma nivå som i Nordkorea.

Sydkoreas kvinnor är dessutom under hård press att alltid ha ett perfekt utseende – vilket även visar sig genom att landet anses vara världsledande på skönhetsoperationer. De trådsmala K-pop-stjärnorna, som förs fram som förebilder för tonårsflickor och unga kvinnor, presenterar sina extrema matregler på sociala plattformar – och många väljer att följa efter.

Vid sidan av att vara trådsmal är även långt och tjockt hår ett rådande ideal, och utseendefixeringen börjar redan i tidiga år för flickor.

Samtidigt har landets kvinnor börjat slå tillbaka mot orättvisorna och de skeva idealen. På senare år har en kraftig feministisk våg gjort det möjligt för kvinnor att på ett helt annat sätt än tidigare öppet kunna tala om objektifiering, sexuell diskriminering och om övergrepp.

Sedan 2018 har kvinnor gått samman och lyckats avslöja flera personer som behandlat kvinnor illa, däribland en populär presidentkandidat.

Under 2018 samlades tiotusentals kvinnor på landets gator för att kräva hårdare åtgärder mot personer som i hemlighet filmar kvinnor i offentliga miljöer – på allt från arbetsplatser till inne på toaletter – för att sedan dela med sig av filmerna på internet.

Kvinnorörelsen var även aktiv i den framgångsrika kampen för att få bort förbudet mot aborter.

En del av rörelsen har varit inriktad på att protestera mot de rådande skönhetsidealen. Dessa aktivister har klippt sitt hår kort, vägrat ha smink och valt kläder som sitter bekvämt och är praktiska i stället för att följa rådande ideal.

Sedan dess har många unga feminister valt att klippa sitt hårt kort.

Den feministiska rörelsen har samtidigt mött starka motreaktioner från en del män som menar att kvinnorna har gått alldeles för långt och anser att feminism är att jämställa med manshat.

Motreaktionen fick nytt bränsle tidigare i år då ett antal män på sociala medier började kritisera företag och myndigheter som använde bilder som föreställde en hand med nypande fingrar. Då denna symbol brukar användas för att beteckna något som litet fick männen för sig att detta var ett sätt för feminister att anklaga dem för att ha små penisar.

Trots att det knappast gick att bevisa att symbolen hade använts i några som helst politiska sammanhang fick kampanjen flera företag och myndigheter att snabbt agera genom att meddela att sådana bilder skulle tas bort, samtidigt som de bad om ursäkt till de män som hade känt sig kränkta.

Nätkampanjen fick även politisk uppbackning av den unge politikern Lee Jun-Seok, från det ledande oppositionella högerpartiet, som valde att elda på konspirationsteorierna om de ”manshatande” nypande fingrarna – och i juli lyckades han vinna partiledarposten.

Uppmuntrade av framgångarna valde sedan nätmobben att ge sig på bågskytten An San, vars utseende inte ansågs stämma överens med deras bild av hur en kvinna ska se ut. De inledde en kampanj för att förmå henne att be om ursäkt för att hon var feminist, medan vissa till och med krävde att landets bågskytteförbund skulle kräva att ”manshataren” återlämnade sina guldmedaljer.

Detta fick dock många kvinnliga politiker, aktivister, artister och många tusentals vanliga koreanskor att ställa sig bakom An San. Många av dem valde att publicera bilder på sina egna kortklippta frisyrer på sina sociala medier till stöd för henne.

Medan näthatet fortsatte tittade många kvinnor på tv-sändningen av hur An San vann ytterligare ett OS-guld. Hon blev därmed den första bågskytten i historien som lyckats vinna tre guld vid samma tävling.

*Hawon Jung är journalist och tidigare korrespondent för nyhetsbyrån AFP, samt författare till en bok om metoo-kampanjen i Sydkorea.

Svenska Editor