Belägringstillstånd ifrågasätts i Kongo-Kinshasa

Goma, Kongo-Kinshasa, 210910 (IPS) – Sedan i våras har regeringen i Kongo-Kinshasa tillämpat ett ”belägringstillstånd” för att motverka det omfattande våldet i provinserna Ituri och Nordkivu. Till en början välkomnades initiativet av lokalbefolkningen – men med tiden har misstron börjat växa alltmer.

I augusti förlängde nationalförsamlingen ännu en gång det belägringstillstånd som utfärdades på order av president Félix Tshisekedi i maj. Åtgärden innebär att de lokala myndigheterna i provinserna och ledande politiska representanter har blivit underställda landets militär.

När de nya militära myndigheterna anlände till provinserna hyllades de av många. Men med tiden har belägringstillståndet blivit alltmer kritiserat. Den lokala gruppen Kamp för förändring, Lucha, skriver i ett uttalande att våldet från väpnade grupper och delar av regeringsarmén snarare har förvärrats, ”samtidigt som medborgarnas rättigheter blir alltmer åsidosatta”.

Medborgarrättsrörelsen uppger att flera hundratals civila har dödats i de två provinserna sedan åtgärden infördes – och att målsättningarna om att stärka säkerheten inte har uppnåtts.

Armén uppges sakna de resurser som behövs och kritiker menar att dödandet av civila nu även har spridits till områden som tidigare var lugna.

Bland befolkningen finns det dock de som fortfarande stöttar belägringstillståndet, med hänvisning till att de saknar förtroende för de lokala politikerna.

Men Joseph Ombeni i Nordkivus provinshuvudstad Goma betonar att åtgärden inte har fått slut på våldet – och vill att det nu hävs.

– Än så länge har jag inte upplevt någon förbättring av säkerhetsläget. Vi måste stärka de lokala myndigheterna så att de kan hantera administrativa och politiska frågor medan militären måste ges de resurser de behöver för att hantera de kriminella grupperna, säger han.

Flera lokala politiska företrädare har samtidigt uppmanat till en återgång till ett civilt styre av provinserna.

Militärens företrädare Sylvain Ekenge medger inför de lokala medierna att belägringstillståndet inte kommer att leda till en lösning av de konflikter som plågat regionerna i över tre decennier – utan betonar att målet är att minska våldsamheterna så långt det är möjligt.

*Denna artikel har tidigare publicerats av nyhetssajten Degrees of Latitude.

Akilimali Saleh Chomachoma