Ungdomar kräver ökat inflytande inför FN:s toppmöte om mat

New York, 210830 (IPS) – I september står FN värd för ett toppmöte om den globala livsmedelsförsörjningen. Men om världen ska lyckas skapa en hållbar matproduktion krävs det att ungdomar engageras i högre grad. Det menar unga representanter från Karibien.

Målet med FN:s toppmöte om mat, den 23 september, är att lansera nya åtgärder för att stärka tillgången på mat som producerats med hållbara metoder.

Nyligen mötte unga representanter för jordbruksentreprenörer från Karibien olika FN-organ för att diskutera hur ungdomar i högre grad ska engageras för en omställning av matproduktionen.

Vid mötet sade den unge jordbruksexperten Jeshurun Andrew från Saint Lucia att världens stater exempelvis skulle kunna satsa på utbyggnaden av offentliga växthus – som i sin tur kan användas av ungdomar för att gemensamt odla grönsaker.

Jeshurun Andrew betonade samtidigt att många ungdomar i Karibien har bevittnat hur hårt regionens bönder har drabbats av tropiska stormar och andra klimatrelaterade problem – och därför måste erbjudas en större trygghet för att våga satsa på ett liv som jordbrukare.

– Unga personer som förstår riskerna skulle känna sig mycket tryggare om de visste att de hade tillgång till försäkringar, sade Jeshurun Andrew.

Keithlin Caroo är grundare av projektet Helen’s Daughters i Saint Lucia – ett program inriktat på att stötta kvinnliga bönder. Hon betonade att någon omställning inte kan uppnås om inte könsorättvisorna inom jordbruket åtgärdas.

– Kvinnor ställs inför liknande hinder som ungdomar inom jordbruket – bland annat i form av brist på krediter och markrättigheter, sade Keithlin Caroo.

Hon menar att det därför krävs nya finansieringsmodeller som är särskilt inriktade på att stötta kvinnliga bönder.

Alla deltagare underströk att finansieringsfrågan även är ett stort problem för unga bönder – och något som måste åtgärdas.

Flera representanter lyfte även fram behovet av att bygga upp matsystem som är inriktade på nyttigare mat.

– Det är svårt att hitta lokalt producerad mat i våra butiker och varuhus. Samtidigt ska vi konkurrera med processad mat – och då måste fördelarna med naturliga råvaror lyftas fram, sade McChris Morancie, en ung entreprenör som producerar ekologiska produkter i hemlandet Dominica.

Didier Trebucq vid FN:s handelsorgan Unctad betonade att de ungas röster kommer att vara viktiga vid det kommande toppmötet.

– Ungdomar är en av de grupper som drabbas hårdast av klimatkrisen och vi måste dra nytta av den enorma potential de unga besitter, både i arbetet mot klimatförändringarna och för att stärka matsäkerheten, slog han fast.

Alison Kentish