Pandemin undergräver arbetet för förbättrad kvinnohälsa

Johannesburg, 210827 (IPS) – Coronakrisen har slagit hårt mot arbetet för att stärka människors tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter. Samtidigt utlovar politiker från Afrika och Asien nya insatser för att leva upp till tidigare åtaganden.

Nyligen samlades politiska representanter från Afrika och Asien vid ett internationellt möte där de utlovade att leva upp till de åtaganden som världens länder gjorde i samband med ett toppmöte i Kenya i november 2019, kallat ICPD 25. Vid det mötet lovade länderna att blåsa nytt liv i de målsättningar som formulerades i samband en FN-konferens om befolkning och utveckling som hölls i Kairo för 25 år sedan.

Vid förra veckans möte uppgav flera deltagare att vissa framgångar har uppnåtts. Parlamentsledamoten Kabahenda Flavia från Uganda berättade exempelvis om hur landets kvinnliga politiker lyckats tvingas igenom en satsning på fler barnmorskor.

Samtidigt var alla deltagare eniga om att pandemin har inneburit ett bakslag i arbetet – och att detta nu måste åtgärdas.

I ett inledande anförande sade Japans tidigare premiärminister Yasuo Fukuda, som nu är ordförande för Asiatiska befolkningsfonden, att coronakrisen har slagit dramatiskt mot regionernas länder.

– Den har avslöjat de enorma utmaningar som länderna i Asien och Afrika står inför – och bristerna inom vården.

Parlamentsledamoten Marie Rose Nguini Effa från Kamerun betonade hur pandemin särskilt har drabbat kontinentens flickor och unga kvinnor.

– Deras tillgång på information och service rörande sexuell och reproduktiv hälsa har snabbt minskat, sade hon.

Beatrice Mutali vid FN:s befolkningsfond, UNFPA, konstaterade att de restriktioner som införts i spåren av pandemin har lett till stora störningar inom vården och de sociala skyddsnäten, vilket fördjupat orättvisorna i stora delar av Afrika.

– Data visar också att det könsbaserade våldet, tonårsgraviditeterna och de kvinnliga könsstympningarna har ökat dramatiskt i spåren av covid-19, sade hon.

Parlamentsledamoten Romina Khurshid Alam från Pakistan varnade för att den ”skuggpandemi” som coronakrisen inneburit för världens kvinnor riskerar att rulla tillbaka alla tidigare framsteg som gjorts i arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen.

Ugandas biträdande talman Anita Annet Among varnade för det stora antalet tonårsgraviditeter i Afrika, vilket ofta leder till att flickorna hoppar av skolan. Det är ett problem som enligt henne har förvärrats i samband med de skolstängningar som genomförts under pandemin.

I en gemensam deklaration konstaterade deltagarna fast att det kommer att krävas en utökad finansiering för att nå upp till målsättningarna om att alla ska erbjudas tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa – något som slogs fast vid ICPD 25.

Cecilia Russell