FN varnar för en hotande katastrof i Tigray

New York, 210820 (IPS) – De fortsatta striderna i den etiopiska regionen Tigray har enligt FN fått katastrofala konsekvenser för befolkningen. Hotet om svält förvärras av att mängder av människor har tvingats på flykt och inte kan bruka sina åkrar.

På senare tid har striderna i Tigray förvärrats, vilket enligt FN fått katastrofala konsekvenser för i synnerhet barnen. Samtidigt kommer det återkommande nya rapporter om människorättsbrott i regionen medan närmare 400 000 människor uppges riskera att drabbas av svält.

Konflikten i Tigray mellan det då styrande tigreanska partiet TPLF och den federala regeringen inleddes i början av november förra året. Detta efter att TPLF meddelat att de ansåg att landets premiärminister och fredspristagare Abiy Ahmed var en ”illegitim ledare”. Regeringen svarade med en militär offensiv i regionen som enligt presidenten syftade till att återställa lag och ordning. Sedan dess har konflikten spridit sig.

Nyligen gick en stor grupp av internationella ledare som verkar för fred samman och skrev ett brev till Abiy Ahmed där de uppmanar presidenten att omedelbart agera för att få ett slut på konflikten.

Presidenten har tidigare hyllats som en stor reformvän och tilldelades Nobels fredspris 2019 för sitt arbete för att få ett slut på konflikten med Eritrea.

Men kritiker påpekar att samme president i dag för ett inbördeskrig som har eskalerat utom kontroll samtidigt som det kommer rapporter om grova övergrepp från etiopiska styrkor.

I det gemensamma brevet uppmanar gruppen presidenten att avsluta kriget för att stoppa det lidande som redan har drabbat regionens befolkning så hårt.

En av brevförfattarna är FN:s tidigare sändebud för att motverka folkmord, Adama Dieng. Han säger till IPS att det som nu utspelar sig i Tigray är ”en tragedi”.

– Människor förlorar sina liv helt i onödan. Kvinnor och barn och personer med funktionsnedsättningar har förts samman i temporära flyktingläger där det råder stor brist på humanitärt stöd, säger Adama Dieng.

Han betonar att FN och hjälporganisationer måste få full tillgång till regionen för att kunna bidra med den humanitära hjälp så många människor är i akut behov av. Adama Dieng påpekar att alla rapporter varnar för att mängder av människor nu hotas av svält – och att situationen riskerar att förvärras ytterligare.

– Just nu är det skörde- och planteringssäsong i regionen – men människor befinner sig i flyktingläger och kan inte ta sig hem till sina åkrar. Om inte konflikten får ett slut är det uppenbart att en katastrof hotar.

FN har begärt att en vapenvila utlyses så att humanitär hjälp kan nå ut till befolkningen. Adama Dieng säger att båda de stridande parterna måste följa den uppmaningen. Han understryker också att de stridande parterna måste inse att övergrepp och brott mot internationella lagar och mänskliga rättigheter kan få juridiska konsekvenser för de skyldiga.

Alison Kentish