Buenos Aires satsar på upprustning av pendeltåg

Buenos Aires, 210816 (IPS) – Argentina har fått ett stort lån av Världsbanken för att kunna modernisera pendeltågstrafiken i jättestaden Buenos Aires. Satsningen ingår i en ny strategi från Världsbanken med ökat fokus på kampen mot klimatförändringarna.

Lånet, på motsvarande 347 miljoner dollar, ska gå till att förbättra en av landets viktigaste järnvägslinjer, Mitre. Enligt Världsbanken ska renoveringen uppmuntra fler pendlare att ta tåget i stället för att använda privata fordon – och även stimulera till ökad cykling, då resenärer ska få ta med sig cyklar på tågen.

– Utgångspunkten är att utveckling och klimatförändringar inte längre ska ses som två olika saker, säger Ana Bucher, klimatexpert vid Världsbankens kontor i Washington, till IPS.

Pengarna ska bland annat gå till att lägga ny räls på linjen samt att renovera 16 tågstationer och bygga två nya stationer längs den tåglinje som förbinder centrala Buenos Aires med orter som ligger norr om staden.

Tåglinjen löper bland annat genom stationen Retiro, som är en av fyra stora järnvägsstationer i Buenos Aires. Innan pandemin använde sig fler än sju miljoner personer om året av tåglinjen.

Ana Bucher säger att klimatfrågan berör alla frågor som Världsbanken hanterar, där målet är att verka för minskad fattigdom och ökad jämlikhet.

– Dessutom är vi övertygade om att projektet innebär möjligheter till nya arbetstillfällen, samt förbättrar livskvalitén och bidrar till att stärka landets ekonomi, säger hon.

Världsbanken uppger att alla lån som godkänns ska gå till satsningar som ligger i linje med Parisavtalet, och att man prioriterar projekt som hänger samman med länders nationella mål om utsläppsminskningar.

I december förra året skärptes målsättningarna ytterligare.

– Vi ska bli ännu mer ambitiösa än tidigare. Återhämtningen efter pandemin innebär ett krav på oss på en snabbare övergång till en annan form av ekonomi. Men den innebär också möjligheter till nya satsningar på koldioxidsnål teknik för att öka tillgången på energi och transporter och för att öka tillväxten genom cirkulär ekonomi, säger Ana Bucher.

Järnvägslinjen Mitre invigdes 1862, då Argentina påbörjade sin ekonomiska utveckling som en förenad nation . Liksom alla andra järnvägar förstatligades tåglinjen under president Juan Domingo Peróns tid vid makten, 1946–1955, för att sedan privatiseras under Carlos Menem, som var president mellan 1989 och 1999.

Men i februari 2012 inträffade en avgörande händelse för landets järnvägar, då en svår tågolycka drabbade huvudstaden. 51 personer dog och över 800 skadades då ett fullt tåg kraschade på stationen Once.

Tragedin satte ljuset på hur eftersatt landets järnvägsnät var och hade en avgörande betydelse för att den dåvarande presidenten Cristina Fernández beslut om att återförstatliga en stor del av landets järnvägar.

Guillermo Rossi är en av resenärerna som fram till pandemin sedan länge brukat resa med tågen på Mitre-linjen dagligen. Han säger till IPS att servicen dock med tiden har blivit allt sämre – tågen går med mindre täta intervaller och många avgångar blir inställda på grund av bristande underhåll.

Även om tågen är eldrivna så produceras fortfarande en överväldigande del av energin i Argentina av fossila bränslen. Landets regering har dock åtagit sig att gradvis se till att landets transportsystem blir mer hållbara.

Daniel Gutman