Förslag om nytt FN-organ med fokus på framtidens ödesfrågor

New York, 210727 (IPS) – Klimatkrisen har fått experter att väcka frågan om FN behöver ett nytt specialiserat organ för att bemöta framtidens största globala hot.

När FN skapades för 76 år sedan bildades Förvaltarskapsrådet som ett av dess huvudorgan, med fokus på regioner som var på väg att övergå från kolonier till självständiga stater. Fram till 1994 var Palau det sista av dessa förvaltningsområden. Men efter att den lilla ögruppen samma år blev en självständig nation har Förvaltarskapsrådet inte längre haft några uppgifter.

Nu pågår det dock försök att återuppliva rådet igen – denna gång med uppgift att hantera miljöförstöring, klimat- och befolkningsfrågor.

Adam Day, programchef för FN-universitetets center för policyforskning, säger till IPS att det finns flera förslag om nya institutioner inom det multilaterala systemet som skulle fokusera på de största riskerna som framtida generationer står inför – däribland klimatförändringarna.

Ett av dessa förslag är att återuppliva Förvaltarskapsrådet och ge det nya uppgifter.

Ett annat förslag är enligt Adam Day att utse ett sändebud med uppgift att representera framtida generationer, en utnämning som generalsekreteraren skulle kunna driva igenom på egen hand.

Frågan är dock om Förvaltarskapsrådet skulle kunna förvandlas till ett särskilt FN-organ med fokus på klimatförändringar, befolkningsfrågor och den globala miljön samtidigt som det redan finns andra FN-organ, som miljöprogrammet Unep och befolkningsfonden UNFPA, som har liknande uppgifter.

Joseph Chamie, tidigare chef för FN:s befolkningsavdelning, säger dock till IPS att tiden är inne för bildandet av ett nytt organ som fokuserar på alla frågorna. Detta eftersom klimat-, miljö- och befolkningsfrågor är så intimt sammankopplade. Han påpekar att mängder av forskare lyfter fram att en minskad befolkningstillväxt skulle få stor betydelse för det framtida klimatarbetet.

Joseph Chamie menar att det föreslagna organet borde fokusera på de politiska frågorna, eftersom de FN-organ som redan finns i högre grad är inriktade på sociala och ekonomiska aspekter. Han betonar också att det kommer att krävas globala politiska beslut för att uppnå framsteg – och att klimatkrisen visar att dessa beslut måste komma inom kort.

Thalif Deen