Barnarbetet ökar igen – och kan öka ytterligare

New Delhi, 210615 (IPS) – 160 miljoner barn i världen tvingas arbeta, visar en ny FN-rapport. Det innebär att en tidigare positiv utveckling har brutits – samtidigt som miljontals fler barn nu riskerar att sättas i arbete i spåren av pandemin.

Enligt den gemensamma rapporten från FN:s barnfond Unicef och Internationella arbetsorganisationen ILO står världen just nu inför ”ett kritiskt skede” i kampen mot barnarbetet.

Detta eftersom de framsteg som gjorts under föregående 20 år har förbytts till en negativ utveckling där antalet arbetande barn beräknas ha ökat med 8,4 miljoner under de senaste fyra åren. Störst är ökningen bland barn i åldern mellan fem och elva år – den grupp som nu uppges utgöra drygt hälften av alla arbetande barn i världen.

Samtidigt varnar rapportförfattarna för att ytterligare närmare nio miljoner barn kan tvingas börja arbeta innan slutet av 2022, på grund av en ökande fattigdom i pandemins spår.

Studien visar att framsteg har uppnåtts i flera regioner i världen, medan utvecklingen i södra Afrika är den motsatta. Och även i Asien och Latinamerika finns det nu en risk för att coronakrisen ska leda till nya bakslag.

Fler pojkar än flickor tvingas arbeta, men FN-organen betonar att en stor del av dessa skillnader försvinner om man även inkluderar det omfattande hushållsarbete många flickor tvingas utföra.

En stor andel av de barn som arbetar får inte möjlighet att gå i skolan och i rapporten betonas att farliga arbetsförhållande förvärrar problemen. De barn som tvingas kombinera arbete och skola löper dessutom en större risk att hamna efter i skolan.

Närmare sju av tio arbetande barn är verksamma inom jordbruket, enligt rapporten.

För att stärka kampen mot barnarbetet menar Unicef och ILO bland annat att det krävs bättre sociala skyddsnät och allmänna barnbidrag. Dessutom krävs ökade satsningar på skolor och insatser för att fler vuxna ska få hyggliga arbeten, så att barn inte ska behöva arbeta för att bidra till familjernas försörjning.

Bröderna Musah, 13, (till höger),och 15-åriga Seidu, arbetar på en risodling i Ghana för att ha råd med sina skolmaterial. En ny FN-rapport visar att 20 års framgångar i kampen mot barnarbetet nu har brutits och att flera miljontals fler barn riskerar att tvingas börja arbeta på grund av pandemins konsekvenser. Foto: Albert Oppong-Ansah/IPS

Neeta Lal