Barnäktenskap ökar riskerna för våld i hemmet

Nairobi, 210609 (IPS) – I större delen av södra Afrika blir fortfarande lika många unga flickor bortgifta i dag som för 20 år sedan. Att barnäktenskap kan få många skadliga konsekvenser är välkänt. En ny studie visar att det även ökar riskerna för att kvinnor ska utsättas för våld i nära relationer, skriver forskaren Anthony Idowu Ajayi i denna kommentar.

I större delen av södra Afrika blir fortfarande lika många flickor som inte fyllt 15 bortgifta nu som för 20 år sedan. Barnäktenskap är mycket vanliga i regionen – nästan fyra av tio flickor ingår äktenskap innan de hunnit fylla 18 år.

Detta trots att myndigheter, biståndsorgan och lokala organisationer genomfört insatser för att vända utvecklingen. Orsakerna till att sedvänjan lever vidare är många. Det handlar bland annat om bristen på jämställdhet, lagar som i vissa regioner tillåter barnäktenskap, otillräckliga utbildningssatsningar – men också på fattigdom och oplanerade graviditeter. Ett annat problem är en social acceptans för barnäktenskap.

Samtidigt är de skadliga och i många fall livslånga konsekvenserna välkända. Flickor som gifts bort för tidigt riskerar att drabbas av försämrad hälsa och sämre socioekonomiska förhållanden och deras barn har sämre förutsättningar att överleva. Detta innebär att barnäktenskap är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Lite forskning har dock genomförts för att granska hur barnäktenskap påverkar riskerna för att kvinnor ska drabbas av våld i hemmet, även om en tidigare studie i Vietnam kunde påvisa ett samband.

Vi har dock analyserat de senaste datauppgifterna för över 28 000 unga kvinnor i 16 av regionens länder. Uppgifterna berör en rad hälsoindikatorer, däribland förekomsten av våld i nära relationer. Vi fick även tillgång till relevant bakgrundsinformation om kvinnorna.

Vår studie visar att unga kvinnor som gift sig innan de fyllt 18 år löper en 20 procent högre risk att utsättas för våld av sin partner, jämfört med kvinnor som gift sig i vuxen ålder.

I nästan alla granskade länder gick det att fastställa att barnäktenskap leder till en ökad förekomst av våld i nära relationer. Det tyder på att en minskning av barnäktenskapen även skulle kunna leda till en kraftig minskning av detta våld.

Studien visar också på behovet av att utöka stödet till, och skyddet av, flickor och kvinnor som gift sig redan som barn.

Att bekämpa de normer som ligger bakom både barnäktenskapen och mäns våld i nära relationer har en avgörande betydelse. Där ingår införandet av strikta lagar.

För närvarande har 43 av Afrikanska unionens 55 medlemsländer juridiska regler som fastställer att både pojkar och flickor måste ha fyllt 18 år innan de ingår äktenskap.

Men 27 av dessa länder tillåter att undantag görs, om barnens vårdnadshavare godkänner äktenskapet. Och i tio länder är det tillåtet för flickor att gifta sig redan vid tio års ålder.

Alla länder borde i stället ha tydliga lagar som förbjuder barnäktenskap.

En annan avgörande fråga är att i högre grad nå ut med information om de skadliga effekterna av både barnäktenskap och våld i nära relationer. Det är ett arbete som måste bedrivas av många aktörer – inklusive lokala och religiösa ledare.

*Anthony Idowu Ajayi arbetar vid African Population and Health Research Center i Nairobi. En längre version av denna artikel har även publicerats av det digitala magasinet The Conversation.