Oro i Burkina Faso efter brutal attack på civila

Ouagadougou, 210608 (IPS) – Burkina Faso präglas av oro och förstämning efter att okända gärningsmän i helgen genomförde en mycket brutal attack mot byn Solhan i landets norra delar. Minst 160 människor rapporteras ha dödats, varav flera barn.

Natten mot lördagen stormade en stor grupp beväpnade män in i byn Solhan och sköt urskillningslöst, plundrade och brände ned bostadshus. Enligt den franska radiokanalen RFI kan närmare 200 gärningsmän ha deltagit i attacken.

Lokala myndigheter uppger att minst 160 bybor hittills har konstaterats döda, men siffrorna över antalet döda och skadade kan stiga ytterligare.

Hittills har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attacken.

Heni Nsaibia, senior analytiker vid organisationen ACLED, som samlar in data om väpnade konflikter, säger att attacken i Solhan är den enskilt dödligaste som har genomförts i det våldsdrabbade Burkina Faso.

Attacken innebär även en upptrappning av det våld som under våren har minskat i omfattning, samtidigt som regeringen har inlett förhandlingar med de väpnade islamistiska grupper som strider i landet.

Regeringsstyrkorna har sedan 2015, med hjälp av franska och amerikanska styrkor, bekämpat flera jihadistiska grupper som är aktiva i Burkina Faso.

I mitten av maj besökte landets utrikesminister Cherif Sy staden Sebba, som ligger nära Solhan, och sade då att situationen såg lovande ut och att freden hade återkommit till regionen.

På lördagen fick sjukhuset i Sebba ta emot mängder med skadade från attacken i Solhan.

Analytiker menar att angreppet kan ses som en maktdemonstration från jihadistgrupper.

Lassane Sawadogo, ordförande för det styrande partiet Folkets framstegsrörelse, säger att mer måste göras för att stoppa det våld som plågar stora delar av landet:

– Åtgärder har satts in, men vi måste medge att de inte har gett förväntade resultat, säger Lassane Sawadogo till IPS.

Det är uppenbart att attacken var noga planerad. Samtidigt som byn attackerades angreps även en närliggande armébas och vägen från militärbasen till byn hade minerats, för att hindra soldater att nå fram.

Säkerhetsanalytikern Mahamadou Sawadogo menar att attacken kan hänga samman med att regeringen har börjat rekrytera frivilliga till en civil volontärstyrka, som har till uppgift att stötta militären.

– Attackens budskap är att den styrkan nu utgör en måltavla för dessa terroristgrupper, säger Mahamadou Sawadogo till IPS, och tillägger att målet är att avskräcka civila från att hjälpa militären.

Det finns även en informell guldgruva i närheten av Solhan, som extremistgrupper utnyttjar för att finansiera sin verksamhet.

Under lördagen började det spridas felaktiga rykten om att fler attacker hade utförts i närheten av Solhan. Militären tvingades gå ut och förneka dessa uppgifter i en kommuniké.

Attacken riskerar att ytterligare förvärra den svåra humanitära situationen i det fattiga Burkina Faso, genom att ännu fler människor nu drivs på flykt. Detta i ett land där 1,2 miljoner människor redan har tvingats överge sina hem.

Tre dagars landssorg har nu utlysts i landet och i huvudstaden Ouagadougou råder förstämning. Många oroar sig också för vad det försämrade säkerhetsläget kommer att leda till.

Henry Wilkins