Önationer i Karibien samarbetar för att öka havsskyddet

New York, 210603 (IPS) – För de små önationerna i östra Karibien har havet en avgörande betydelse. Här pågår också satsningar för att öka skyddet av den så viktiga resursen.

För nio år sedan bildade Östkaribiska staternas samarbetsorganisation, OECS, ett regionalt organ som har till uppgift att övervaka förvaltningen av de gemensamma haven.

Genom samarbetet har en regional havspolitik utvecklats, där målsättningen är att uppnå en så kallad blå ekonomi som är baserad på en hållbar användning av de havsbaserade resurserna – och samtidigt öka välståndet.

– Vi fokuserar på en ekonomisk tillväxt där vi också bibehåller resurserna och inte orsakar skador som innebär ett framtida hot. Målet är en hållbar utveckling som fokuserar på havens ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter, säger Susanna Debeauville-Scott, vid OECS:s avdelning för havsfrågor till IPS.

Enheten har bland annat lanserat ett program för att minska mängden avfall som hamnar i havet. Man arbetar även för att öka kunskaperna om hoten mot haven, bland annat genom att uppmana artister att engagera sig i frågan.

I samband med Världshavens dag, den 8 juni, kommer organet att anordna ett virtuellt arrangemang med fokus på de resurser som haven bidrar med.

Alison Kentish