Zimbabwe: Krav på att gripen journalist friges

Bulawayo, 210602 (IPS) – Frilansjournalisten Jeffrey Moyo i Zimbabwe greps i förra veckan, anklagad för att ha hjälpt två utländska reportrar att arbeta utan korrekta ackrediteringar. Medieorganisationer är dock mycket kritiska och kräver att han släpps omedelbart.

På måndagen avslog en domstol Jeffrey Moyos begäran om frigivning mot borgen – med hänvisning till att han påstås utgöra ett nationellt säkerhetshot.

Han sitter för närvarande häktad i landets näst största stad Bulawayo, dit han förts efter att ha gripits i huvudstaden Harare.

Jeffrey Moyo är en internationell reporter som bland annat rapporterar för IPS och New York Times. Han anklagas nu för att ha brutit mot landets utlänningslag genom att ha lämnat felaktiga uppgifter till myndigheterna angående två utländska journalister från New York Times.

De två kollegorna anlände till Zimbabwe den 5 maj, men deporterades bara några dagar senare med anledning av att de inte hade fått korrekta ackrediteringar från landets mediemyndighet, ZMC.

Den internationella pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, skriver i ett uttalande att anklagelserna är grundlösa och kräver att Jeffrey Moyo omedelbart släpps på fri fot.

Även Tabani Moyo, ordförande för organisationen Södra Afrikas medieinstituts Zimbabwe-avdelning, är mycket kritisk.

– Fallet vilar på svag rättslig grund och det känner myndigheterna till. Det var orsaken till att de två huvudvittnena deporterades. Syftet är att göra en markering som avskräcker andra från att bryta mot säkerhetsrelaterade regler.

Tabani Moyo säger att det viktigaste nu är att Jeffrey Moyo får en rättvis prövning – och att inte landets lagar utnyttjas som ett vapen mot medierna.

Även den zimbabwiske journalisten och dokumentärfilmaren Hopewell Chin’ono är mycket kritisk mot gripandet av Jeffrey Moyo – som han menar har utsatts för ett statligt övergrepp. Han har själv gripits av polisen vid flera tillfällen under det senaste året.

– Det finns ingen yttrandefrihet eller möjlighet att utöva journalistik i Zimbabwe om du är kritisk mot den politiska eliten och det styrande partiet Zanu-PF. Så länge de sitter kvar vid makten kommer de att fortsätta att utnyttja de statliga institutionerna till att åtala journalister och andra medborgare som bara har använt sig av sina konstitutionella rättigheter, säger Hopewell Chin’ono till IPS.

Jeffrey Moyos advokat Doug Coltart säger till IPS att de kommer att överklaga beslutet om att neka honom frigivning mot borgen. Han säger att Jeffrey Moyos hustru inte har fått besöka honom i häktet.

– Han mår ok och är fortsatt stark mentalt, men förhållandena i häktet är dåliga, säger  Doug Coltart.

Om han fälls riskerar Jeffrey Moyo att dömas till uppemot tio års fängelse.

Busani Bafana