Miljontals barn i krisområden i behov av skolsatsningar

New York, 210528 (IPS) – Många miljontals barn kan inte gå i skolan på grund av väpnade konflikter och andra kriser – och pandemins konsekvenser har förvärrat situationen. FN:s barnfond Unicef slår fast att de utsatta barnen är i akut behov av stöd för skolgång.

År 2016 lanserades den globala fonden Education Cannot Wait, ECW, i syfte att förbättra stödet för barn som lever i några av de regioner som är hårdast drabbade av konflikter och andra katastrofer.

Fondens mål är att överbrygga den bristande internationella finansieringen för skolinsatser, som endast utgjorde knappa två procent av det humanitära biståndet när ECW lanserades. Detta samtidigt som Unicef har slagit fast att det finns närmare 75 miljoner barn i kriszoner som har ett akut behov av stöd för att kunna gå i skolan.

Nu har coronapandemin tillkommit som ytterligare ett hot mot alla dessa barn, vid sidan av väpnade konflikter, flyktingkriser och andra katastrofer.

ECW:s chef Yasmine Sherif säger till IPS att fonden under sina fem verksamhetsår har lyckats nå ut till barn i några av världens mest komplexa kriser. Hon lyfter fram insatser som gjorts för flickor på Afghanistans landsbygd samt det stöd som riktades till rohingyabarn som tvingades fly från Myanmar 2017, och sedan dess har levt i flyktingläger i grannlandet Bangladesh. Fonden är genom sina partners verksam i flera länder i södra Afrika, samt i det hårt krisdrabbade Jemen. Sammanlagt bedrivs verksamhet i 38 länder, enligt Yasmine Sherif.

Men många utmaningar återstår. Yasmine Sherif säger att en av de största är att kunna nå ur med insatser i regioner som präglas av kriser.

– I synnerhet gäller det länder där det pågår väpnade konflikter. I länder som Centralafrikanska republiken och Jemen kontrollerar olika grupper olika territorier. I Afrika söder om Sahara är den bristande infrastrukturen också en utmaning, säger hon.

– Det största och övergripande hindret är dock finansieringen.

För närvarande når fonden ut till fem miljoner skolelever. Men enligt Yasmine Sherif skulle den siffran kunna mer än tredubblas om alla program som bedrivs med hjälp av olika partners blev finansierade fullt ut.

– En ökad finansiering skulle innebära att fler flickor, fler barn med funktionsnedsättningar och fler flyktingbarn skulle kunna erbjudas vad de har rätt till enligt de globala målen – att få tillgång till en bra skolutbildning.

Yasmine Sherif betonar att utbildningssatsningar får en rad goda samhällseffekter, bland annat i form av minskad fattigdom och ökad jämställdhet, samt förbättrade möjligheter till en fredlig utveckling.

På sikt är ECW:s målsättning att fondens satsningar ska nå ut till minst två tredjedelar av alla miljontals barn och ungdomar som inte kan gå i skolan på grund av konflikter och kriser i de mest utsatta länderna i världen.

– Men för att nå dit krävs det att satsningar på skolor i samband med kriser och konflikter blir ett av de mest prioriterade områdena för regeringar, den privata sektorn och filantroper. Utan finansiering kan vi inte nå fram till dessa pojkar och flickor, understryker hon.

Alison Kentish