Latinamerika samlar sig inför FN:s klimatmöte

New York, 210525 (IPS) – FN uppmanar världens länder att se till att klimatet står i centrum för den ekonomiska återuppbyggnaden efter pandemin. Nyligen samlades Latinamerikas och Karibiens länder för att diskutera det framtida klimatarbetet.

Dominikanska republiken öppnade det virtuella mötet med att lansera ett löfte om att drastiskt minska sina utsläpp av växthusgaser och att gå vidare med sina åtgärder för att kunna leva upp till målen i Parisavtalet.

– För oss handlar klimatsatsningar inte bara om anpassningar, vi måste förbereda oss för vad som är på väg, sade landets miljöminister Orlando Jorge Mera.

Han uttryckte samtidigt en förhoppning om hela regionen ska kunna samlas kring en gemensam hållning i samband med FN:s klimatmöte, COP26, som ska hållas i höst.

Patricia Espinosa, ordförande för FN:s klimatkonvention, UNFCCC, betonade att de åtgärder världens länder hittills har gjort är långt ifrån tillräckliga för att bemöta klimatkrisen.

– Trots alla bevis, alla siffror, all statistik och allt mänskligt lidande har länderna ännu inte gått från att anta till att också genomföra Parisavtalet –  de har inte levt upp till förpliktelserna, sade hon.

FN:s kommande klimatmöte ska hållas i Glasgow om ett halvår. Samtidigt har FN:s miljöprogram slagit fast att världen hittills ligger långt efter i arbetet mot klimatförändringarna, men också vad gäller klimatfinansieringen.

Medan världens länder fortsätter att hantera coronakrisens förödande effekter kom nyligen en rapport från Meteorologiska världsorganisationen, WMO, som visar att den minskande ekonomiska aktivitet som pandemin orsakat inte har haft någon positiv effekt på klimatet. Förra året var dessutom ett av de varmaste som uppmätts, enligt rapporten.

Innevarande år anses vara avgörande för om målen i Parisavtalet ska kunna uppnås.

UNFCC skriver i ett uttalande att det ekonomiska återställningsarbetet efter pandemin även innebär en möjlighet att få verklig fart på klimatarbetet, något som skulle kunna bli inledningen på ”ett decennium av åtgärder”.

Karibien och dess många små önationer är särskilt utsatta för klimathoten och de risker som följer med stigande havstemperaturer och allt intensivare stormar.

Jevanic Henry från den karibiska ön Saint Lucia är en ung klimataktivist som deltog på mötet som företrädare för regionens ungdomar. Han säger till IPS att klimatkrisen innebär ett stort hot mot befolkningarnas liv och försörjningsmöjligheter och att det kommer att vara avgörande att de unga ges utrymme att bidra till lösningarna.

Enligt UNFCC innebär de regionala mötena en möjlighet för gräsrotsorganisationer att samverka med regeringar och näringsliv – och därigenom påverka det kommande klimatmötet. Det grundläggande budskapet är att åtgärder måste sättas in snabbt.

– Det går inte bara att mäta klimatförändringarna genom siffror, statistik och ekonomi. De verkliga konsekvenserna är mänskligt lidande, förluster och död. Siffror kan heller inte fånga upp den växande rädslan och oron bland människor över hela världen som förstår att klimatförändringarna inte är en framtida utmaning – utan ett verkligt problem som deras ledare helt enkelt inte arbetar tillräckligt hårt för att lösa i dag, säger Patricia Espinosa.

Alison Kentish