Energiomställningen går framåt i Centralamerika

Mexico City, 210525 (IPS) – Länderna i Centralamerika och Karibien gör framsteg i arbetet för att öka användningen av förnybar energi. Det uppger politiker, företag och experter från regionen.

I fredags hölls ett möte om energiomställningen i regionen vid en virtuell konferens om energisituationen i Centralamerika och Karibien, som pågår veckan ut.

Experter och politiker var överens om att det har gjorts framstegs i arbetet för att öka användningen av renare energi, i form av förnybara källor – och gas.

Salvador Handal, chef för den statliga men fristående Nationella energikommissionen i El Salvador, uppger att landet under det senaste decenniet har gått från att importera fossila bränslen till att i stället satsa på förnybara energikällor. Enligt honom är El Salvador i snabb takt på väg mot en omfattande övergång.

Förra året godkände landets regering en nationell energisatsning fram till 2050, det år då El Salvador enligt planerna ska uppnå så kallad koldioxidneutralitet. Det ska lyckas genom utökade satsningar på vind-, sol- och geotermisk energi.

Redan om fyra år kommer El Salvador enbart att använda sig av förnybara energikällor samt gas, enligt Salvador Handal.

Silvia Alvarado, ordförande för internationella Energy Intelligence Consulting, uppgav att alla de centralamerikanska länderna har gjort framsteg i arbetet för att i högre grad använda sig av förnybara energikällor.

Data från Ekonomiska kommissionen för Latinamerika, ECLAC, visar att den energi som konsumeras i Centralamerika i fallande ordning kommer från vattenkraft, fossila bränslen, andra förnybara källor samt geotermisk energi.

Alla länder i Centralamerika arbetar för att bli mindre beroende av importen av fossila bränslen, och utvecklingen är liknande i Karibien.

Dominikanska republikens representant Rafael Velazco betonade att hans land har diversifierat sina energikällor, där gasen står för en stor del. Men enligt honom bör gasen betraktas som ett ”övergångsbränsle”.

– De senaste fyra åren har vi haft en snabb uppgång för sol- och vindkraftsprojekt, sade Rafael Velazco.

Även Trinidad och Tobagos tidigare energiminister Kevin Ramnarine betonade behovet av att växla över till förnybara energikällor. Med stöd från EU håller landet just nu på att bygga en stor solpark.

Emilio Godoy