Bangladesh: Ny teknik kan minska illegala föroreningar

New Delhi, 210510 (SciDev.Net/IPS) – Föroreningar från tusentals småskaliga och koleldade tegelbruk orsakar stora miljöproblem i Bangladesh. Nu menar forskare att de utvecklat en billig metod för att snabbare kunna lokalisera fabriker som bryter mot miljölagarna.

Forskare från Stanford-universitetet i USA har tillsammans med kollegor i Bangladesh utvecklat en billig digital teknik som de menar även skulle kunna fungera i många andra utvecklingsländer. Tekniken kan användas för att lokalisera oreglerad industriverksamhet med hjälp av en kombination av artificiell intelligens och satellitbilder, enligt en ny studie.

Det finns tusentals tegelbruk i Bangladesh, men ingen vet det exakta antalet eftersom en stor del av verksamheten är småskalig och informell. Forskare beräknar dock att nästan alla invånare i landet har ett tegelbruk inom en mil från sitt hem och hela 18 miljoner bangladeshier bor inom en kilometer från ett tegelbruk. De flesta av dessa små verksamheter är koleldade och en starkt bidragande faktor till problemen med luftföroreningar.

På nationell nivå beräknas tegelbruken orsaka 17 procent av landets totala koldioxidutsläpp. I huvudstaden Dhaka beräknas tegelbruken orsaka hälften av de luftburna partiklarna som är skadliga för människors hälsa.

Landets myndigheter arbetar redan med att försöka lokalisera tegelbruken, men forskarna konstaterar att detta är ett mycket tidskrävande arbete.
– Vår metod skulle kunna minska både den tid det tar, och det arbete som krävs, för att reglera verksamheten, säger Nina Brooks vid University of Minnesota i USA, som deltagit i studien.
Forskarna konstaterar att en betydande del av utsläppen i utvecklingsländer kommer från ”informella industrier” i form av småskaliga tegelbruk, gruvor och garverier. Dessa verksamheter är ofta svåra att kontrollera eftersom myndigheterna i många länder saknar de resurser som krävs.

Enligt studien är det mycket vanligt att de små tegelbruken i Bangladesh bryter mot landets miljölagar – vilket i sin tur drabbar både människors hälsa och hela landets välmående.
Forskarna har använt sig av en algoritm som tidigare använts i miljöarbete och utvecklat den för att kunna lokalisera tegelbruk med hjälp av satellitbilder. Stanford-universitetet uppger att man med hjälp av denna metod har kunnat avslöja att tre fjärdedelar av tegelbruken i Bangladesh är illegalt uppförda eftersom de ligger mindre än en kilometer från närmaste skola.

Nina Brooks konstaterar att studien tydligt visar att det gällande regelverket inte fungerar och att Bangladeshs befolkning inte blir tillräckligt skyddade från de utsläpp som tegelverken förorsakar.

Samtidigt menar hon att problemen inte skulle bli lösta bara genom att tegelbruken tvingades bedriva sin verksamhet längre bort från byar och städer.

– Efterfrågan på tegel visar inga tecken på att minska. Det avgörande är att tillverkningen måste bli miljövänligare, säger hon.

Forskaren Saroj Kumar Sahu, vid Utkal-universitet i Bhubaneswar i Indien, säger att problemen med informella tegelbruk som drivs av enkel teknik är stora i många länder i Asien. Han menar att det i sin tur beror på att det råder brist på bättre tekniska lösningar.

– Att med hjälp av artificiell intelligens och satellitbilder bevaka dessa tegelbruk skulle kunna bli mycket värdefullt. Jag anser att studien har mycket stor potential och att bör följas upp, säger Saroj Kumar Sahu.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Sanjeet Bagcchi