FN-organ varnar för svält i flera länder

New York, 210507 (IPS) – Närmare 155 miljoner människor i 55 regioner i världen led av akut matbrist under förra året – en siffra som stigit kraftigt jämfört med föregående år. Det framgår i en ny rapport från ett nätverk som bildats av två FN-organ samt EU.

Coronakrisens konsekvenser, fortsatta konflikter och klimatförändringar slår hårt mot världens mest utsatta grupper, visar de nya uppgifterna från Globala nätverket mot hungerkatastrofer.

Nätverket är en allians av humanitära organisationer som bildats av EU samt av FN:s jordbruksorganisation, FAO, och dess livsmedelsprogram, WFP.

Årets siffror är de högsta som rapporterats av nätverket, som återkommande rapporterat om matkriser sedan 2017. Att 155 miljoner människor i 55 länder och regioner i världen nu lider brist på mat är 20 miljoner fler än under föregående år.

I studien konstateras att världen kommer allt längre ifrån målsättningen om att uppnå nollhunger till 2030. Några av de länder som särskilt lyfts fram är Burkina Faso, Sydsudan och Jemen där läget beskrivs som ”katastrofalt” för många människor som är i behov av omedelbara åtgärder.

Nätverket betonar att barn i de drabbade länderna är särskilt sårbara. I de 55 regionerna finns det nästan 16 miljoner barn under fem år som lider av allvarlig undernäring, medan drygt 75 miljoner små barn har drabbats av hämmad tillväxt.

I ett uttalande säger FAO:s chef Qu Dongyu att uppgifterna visar att förhållandena i världen måste förändras.

– Det krävs kraftiga förvandlingar av jordbruks- och matsystemen så att de bli effektivare, mer inkluderande, tåliga och hållbara. Där ingår utvecklingen av system för tidiga varningar kopplade till förebyggande åtgärder för att skydda människors försörjningar och matsäkerheten – innan en kris eller ett hot uppstår, säger han.

Henrietta Fore, chef för FN:s barnfond Unicef, säger att coronapandemins konsekvenser har förvärrat en situation som var redan innan var svår.

– I varje kris som beskrivs i denna rapport är det de små barnen och marginaliserade och svåråtkomliga grupper som är allra mest utsatta. Dessa barn och deras familjer måste prioriteras, säger hon.

FN betonar att det råder risk för svält i vissa av de mest utsatta områdena. David Beasley, chef för WFP, påpekar samtidigt att de siffror som lyfts fram i rapporten bara ”utgör toppen av ett isberg”.

– På global nivå är bilden ännu mer dyster om vi tar med alla länder som är hårt drabbade av hunger. Den kroniska hunger som tidigare omfattade 690 miljoner människor har nu ökat med ytterligare 130 miljoner, sade han.

Enligt studien är konflikter fortfarande den främsta orsaken till att människor drabbas av matbrist, men under året kommer pandemins ekonomiska konsekvenser att förvärra den akuta matbristen i länder med svag ekonomi.

Enligt nätverket krävs det akuta humanitära insatser för att bemöta kriserna – men det kommer inte att vara tillräckligt för att hantera situationen på sikt. Enligt studien krävs det också att konflikterna får ett slut och att de globala matsystemen struktureras om.

Alison Kentish