Världens unga kräver ett ökat globalt miljöarbete

New York, 210506 (IPS) – Nyligen samlades ungdomar från hela världen för ett långt virtuellt möte där de formulerade krav på vad omvärlden behöver göra för att skydda miljön.

Det nästan två veckor långa mötet hade sammankallats av Internationella naturvårdsunionen, IUCN. Det slutade med att deltagarna krävde att världens länder och företag ska satsa de resurser som krävs för att motverka de orättvisor som klimatförändringarna ger upphov till – samt agera mot de könsskillnader som finns inom klimatarbetet och se till att underrepresenterade grupper får en tydligare röst.

– Vi kopplade samman våra krav med saker vi själva har gjort. Nu frågar vi världens makthavare vad de är beredda att göra för oss och för vår framtid, säger Swetha Stotra Bhashyam från det globala miljönätverket för unga, GYBN, till IPS.

Hon berättar att nätverket vuxit snabbt i hennes hemland Indien och i dag består av 46 lokalavdelningar. Enligt henne innebar det globala ungdomsmötet att många lokala miljöorganisationer fick en möjlighet att nå ut till tusentals åhörare i andra delar av världen.

– Det gav ungdomar en möjlighet att uttrycka sina åsikter, betonar hon.

Jayathma Wickramanayake, FN:s särskilda sändebud för unga, säger till IPS att det är viktigt att världens politiska institutioner blir bättre på att föra verkliga diskussioner med ungdomar.

Hon påpekar att ungdomsmötet genomfördes efter ett mycket dystert år där många förlorat sina arbeten eller möjligheter att studera.

– Unga aktivister känner att den kraft vi har byggt upp genom flera år av kampanjer, protester och strejker nu riskerar att gå förlorad på grund av all osäkerhet, och att viktiga förhandlingar har fått skjutas upp. Sådana här möten är därför extremt viktiga för att hålla energin uppe och för att bibehålla påtryckningarna på institutioner och regeringar, säger Jayathma Wickramanayake.

Vid mötet enades ungdomarna bland annat om krav på en ökad matsäkerhet för marginaliserade befolkningar som drabbats av klimatförändringarnas effekter.

Diana Garlytska från Litauen representerade ungdomsorganisationen Wild. Hon säger till IPS att många deltagare vid mötet kunde redogöra för olika hållbarhetsprojekt som de själva är med och driver.

– Jag blev imponerad av att det finns så många unga och kunniga människor, säger Diana Garlytska.

Emmanuel Sindikubwabo, som arbetar för en miljöorganisation i Rwanda, säger att mötet innebar en möjlighet att få nya kontakter.

– Många unga har genomfört viktiga åtgärder – vi måste bara bli bättre på att visa upp det också, säger Emmanuel Sindikubwabo.

Ungdomsmötet hölls inför den världskongress som IUCN kommer att hålla i september. I samband med kongressen kommer kraven från ungdomarna att föras fram.

Alison Kentish