Etiopien: Skolor ger flyktingbarn en chans att gå vidare

210506 (IPS) – En stor majoritet av flyktingarna i lägret Nguenyyiel i Etiopien är barn och ungdomar. Tack vare en internationell satsning har de fått en möjlighet att gå i skolan, trots att de lever på flykt.

Chuol Nyakoach, 18, är en av över 82 000 flyktingar i lägret, som ligger i regionen Gambella. Trots sin unga ålder har hon hunnit utsättas för många svåra prövningar. Chuol Nyakoach säger att det är tack vare skolan som hon ser någon mening med att fortsätta gå upp på morgonen.

– Utbildningen har förändrat mitt liv och gett mig något att se fram emot varje dag. I framtiden hoppas jag att jag ska kunna hjälpa mitt folk och mitt land med de kunskaper jag får, berättar hon för IPS.

Flyktinglägret Nguenyyiel är det största regionen. Här bor främst människor som tvingades fly undan den eskalerande konflikten i grannlandet Sydsudan under 2016. Enligt FN:s flyktingorgan är nästan sju av tio flyktingar i detta läger under 18 år.

I februari förra året lanserade den globala fonden Education Cannot Wait, ECW, en satsning för att kunna erbjuda skolor av god kvalité till hundratusentals barn som befinner sig på flykt och lever under särskilt utsatta omständigheter i olika delar av världen.

Sedan dess har närmare 140 000 barn och ungdomar som befinner sig på flykt i Etiopien erbjudits en möjlighet att gå i skolan. Nyligen lanserade ECW även en satsning inriktad mot 20 000 barn och ungdomar som drabbats av den humanitära krisen i den konfliktdrabbade etiopiska regionen Tigray.

Den senaste satsningen lanserades efter att de flesta skolor hade tvingats vara stängda i nio månaders tid på grund av restriktioner i samband med coronapandemin.

I Etiopien utförs arbetet av FN:s barnfond Unicef i samarbete med etiopiska myndigheter, Rädda Barnen och lokala organisationer.

Yasmine Sherif, chef för ECW, betonar att barn och ungdomar ställs inför stora risker om de hamnar i krissituationer och inte längre har tillgång till det skydd som skolorna kan erbjuda.

– Flickor riskerar att utsättas för sexuellt och könsbaserat våld, tidiga graviditeter, barnäktenskap och andra övergrepp. Pojkar löper förhöjd risk att rekryteras av väpnade grupper eller att tvingas till barnarbete. Om de inte erbjuds stöd finns det en risk för att de aldrig återvänder till skolan – och att deras framtid går förlorad, säger hon.

Chuol Nyakoach säger att många flyktingbarn, precis som henne, har fått möjlighet att bearbeta de trauman de upplevt tack vare skolan.

– Det hjälper barn att glömma vad de tvingades gå igenom i sina hemländer, att kunna lämna det bakom sig och få en möjlighet till nytt lärande, säger hon.

Shumye Molla är chef för Unicefs utbildningssatsningar i Etiopien. Även hon menar att skolan är mycket viktig för barn i krissituationer.

– Det erbjuder dem en möjlighet till lek, ett socialt liv och kunskaper som förbättrar deras försörjningsmöjligheter, säger Shumye Molla.

Alemsalam Fekadu, utbildningschef för Rädda Barnen i Etiopien, säger till IPS att skolsatsningar oftast kommer långt ned på listan över de insatser som görs för människor som tvingats på flykt. Detta trots att dessa satsningar är mycket viktiga för att barnen ska få framtidshopp.

Ed Holt